ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



Σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εγκαινιάζεται στο πρώτο μουσείο περιβάλλοντος στην Ελλάδα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.
Το μουσείο δημιουργήθηκε στη Στυμφαλία με σκοπό όχι μόνο να εκθέσει αλλά και να σώσει το περιβάλλον και συγκεκριμένα τη λίμνη Στυμφαλία.
Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλία αναφέρεται αποκλειστικά στην συγκεκριμένη περιοχή και η ιστορία που θέλει να μας αφηγηθεί χωρίζεται σε δύο μέρη: το ένα αναφέρεται στο περιβάλλον της περιοχής (πανίδα και χλωρίδα) και το άλλο αποτυπώνει την ανθρώπινη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε γύρω από αυτή τη περιοχή αλλά και την επίδραση που είχε το περιβάλλον στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
Το κέλυφος του μουσείου βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου με θέα τη λίμνη.
Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά, ενώ υπάρχει επιδίωξη περιορισμού της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας, επιτυγχάνοντας το αυτό τόσο κατασκευαστικά ( στέγαστρα με ξύλινες περσίδες και μεταλλικό σκελετό για ηλιοπροστασία, κάθετες περσίδες για να επιτυγχάνεται ένας διάχυτος φωτισμός και συγχρόνως να αποφεύγεται ο εγκλωβισμός του θερμού αέρα, παράθυρα , φεγγίτες, επένδυση των τοίχων με πέτρα και σωστός προσανατολισμός των ανοιγμάτων), όσο και αξιοποιώντας τον άνεμο και τον ήλιο.
Εσωτερικά ο επισκέπτης κινείται ελεύθερα , ενώ οι μεγάλες ανοικτές αίθουσες συμβάλουν στον μη περιορισμό του επισκέπτη. Οι αίθουσες έχουν μεγάλα ανοίγματα προς τη λίμνη και πρόσβαση προς τον εξώστη, ώστε δίνεται στον επισκέπτη η εντύπωση ότι η λίμνη είναι συνέχεια του μουσείου.
Διάλογος μουσείου – λίμνης, διάλογος ανθρώπου –περιβάλλοντος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!