ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ

Πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης με άνοιγμα στο κοινό και συνομιλία με λειτουργούς του τουρισμού
Σπυρος Γιανναρας
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Υπέρ του σχεδιασμού και της προώθησης μιας εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής τάχθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ), Νικόλαος Σταμπολίδης.
Θέμα της συνέντευξης ήταν η παρουσίαση του «προγραμματισμού και των δράσεων» του μουσείου «σε καιρό κρίσης». Οπως ανέφερε η πρόεδρος του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή, Σάντρα Μαρινοπούλου «για να αντιπαρέλθει την οικονομική και πνευματική κρίση, το ΜΚΤ επωμίζεται τον ρόλο της επένδυσης στο κοινό» μέσα από συντονισμένες ενέργειες.
Η πρώτη αφορά τις τιμές των εισιτηρίων και την ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις. «Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το μουσείο προσφέρει ελεύθερη ή μειωμένη είσοδο σε συγκεκριμένες ομάδες κοινού», τόνισε η κ. Μαρινοπούλου. Συγκεκριμένα τις Δευτέρες προσφέρει μειωμένο εισιτήριο για όλους με 3,50 ευρώ έναντι 7. Μειωμένο εισιτήριο 2,50 ευρώ και 50% έκπτωση στις διαλέξεις επί πληρωμή όλες τις ημέρες για τους νέους ηλικίας 19 με 26 ετών, τους άνω των 65 και έκπτωση 15% στο κόστος συμμετοχής των κύκλων διαλέξεων επί πληρωμή στους Φίλους του ΜΚΤ, στα μέλη του Εικαστικού Επιμελητηρίου, σε δημοσιογράφους, αρχαιολόγους, ξεναγούς, εκπαιδευτικούς και πολύτεκνους. Στο πλαίσιο των δράσεων για την κρίση, το μουσείο παρέχει δωρεάν είσοδο μια φορά ανά περιοδική έκθεση (κάθε πρώτη Πέμπτη μετά την έναρξη της έκθεσης), μειώνει κατά 10% το κόστος συμμετοχής στις διαλέξεις επί πληρωμή και θεσπίζει ετήσια συνδρομή στους Φίλους του ΜΚΤ, 25 ευρώ για νέους έως 30 ετών.
Ταυτόχρονα επειδή, όπως τόνισε ο κ. Σταμπολίδης, προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η ερχόμενη τριετία της κρίσης είναι η συνολική ανάπτυξη του μουσείου, το ΜΚΤ πρόκειται να εκσυγχρονίσει τον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στη διαδραστική σχέση με τον επισκέπτη. Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των εκθεσιακών του χώρων, πρόκειται επίσης να ανοίξει νέες αίθουσες στο κοινό.
Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παρουσία ξεναγών και εκπροσώπων μεγάλων κεντρικών ξενοδόχων της Αθήνας σε μια προσπάθεια «σύζευξης του πολιτισμού και του τουρισμού» για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.
Τα ανοίγματα του ΜΚΤ φαίνεται ότι αποδίδουν, καθώς σύμφωνα με τα σχετικά ποσοστά οι επισκέπτες του πρώτου εξαμήνου του 2010 (68.083) υπερσκελίζουν τους επισκέπτες ολόκληρου του περασμένου έτους (62.700).
Μελλοντικές εκθέσεις
Ο κ. Σταμπολίδης παρουσίασε τις προγραμματισμένες εκθέσεις για το 2011 και το 2012. Από τον Οκτώβριο του ’11 ώς τον Ιανουάριο του ’12 θα παρουσιαστεί η έκθεση «Το ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης. Η κοιλάδα του Δούναβη, 5000 π.Χ. - 3.500 π.Χ. και οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια κατά τη Νεολιθική Εποχή». Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 200 εκθέματα από 20 και πλέον μουσεία των Βαλκανίων.
«Χρέος κάθε μεγάλου μουσείου είναι η συνεργασία με μικρότερα και περιφερειακά μουσεία για την ανάδειξη των συλλογών τους», τόνισε ο διευθυντής του ΜΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό το μουσείο θα πραγματοποιήσει έκθεση ξυλογραφιών και χαρακτικών της Βάσως Κατράκη σε συνεργασία με το ομώνυμο μουσείο «Μουσείο Βάσως Κατράκη - Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής» στο Αιτωλικό με διάρκεια από τον ερχόμενο Νοέμβριο ώς τον Φεβρουάριο του 2011.
Την ίδια περίοδο, για έναν μήνα, (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2011) θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Ο,τι. Η τέχνη του βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών» σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ.
Ακολουθούν δύο μεγαλόπνοες και μεγαλεπήβολες εκθέσεις. Η πρώτη με θέμα: «Αγονη Γραμμή» (Οκτώβριος 2011-Μάρτιος 2012) σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και θα περιλαμβάνει μια σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων για τους θησαυρούς, την ιστορία αλλά και το παρόν απομακρυσμένων περιοχών όπως το Καστελόριζο, τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο.
Η έκθεση «Ιασις. Υγεία-Νόσος-θεραπεία στον ελληνικό κόσμο» που θα πραγματοποιηθεί το 2012 θα αποτελέσει το δεύτερο μέρος του τριπτύχου (Ερωτας-Ζωή-Θάνατος) που εγκαινιάστηκε με τη μεγάλη έκθεση «Ερως: Από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!