«Φάρσα» στη σοβαροφάνεια, 28 χρόνια μετά


«H πρωτοπορία στην Ελλάδα αρχίζει στη δεκαετία του ‘60 με το περιοδικό "Πάλι" και η Ερση Σωτηροπούλου είναι η φυσική συνέχεια της πρωτοπορίας με τα πεζά της στη δεκαετία του ‘80».
Η τοποθέτηση αυτή ανήκει σε μια μεγάλη μορφή της ελληνικής πρωτοπορίας, στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, με αφορμή την επανέκδοση του μυθιστορήματος «Η φάρσα» της Ερσης Σωτηροπούλου, ύστερα από 28 χρόνια. Το 1982 είχε εκδοθεί από τον «Κέδρο», τώρα θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τον «Πατάκη».
Δύο κορίτσια κλείνονται σε ένα διαμέρισμα, κάνοντας τηλεφωνικές φάρσες. Σιγά σιγά, οι φάρσες εξελίσσονται σε αναμνήσεις, προσωπικές σχέσεις... Σε δεύτερη ή σε τρίτη ανάγνωση, το μυθιστόρημα είναι «μια παρωδία της κοινωνικής κατάστασης που δεν έχει αλλάξει τριάντα χρόνια μετά», μας λέει η Ερση Σωτηροπούλου.
Είναι «μια σάτιρα στη σοβαροφάνεια», συμπληρώνει ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο οποίος τονίζει το «έξυπνο τέχνασμα» του βιβλίου (οι παραλήπτες των ξεκαρδιστικών τηλεφωνημάτων των κοριτσιών δεν «ακούγονται» παρά μόνο στο τέλος), την ανανεωτική γραφή αλλά και το πλάγιο χιούμορ. «Η «Φάρσα» είναι ένα σπάνιο παράδειγμα χιούμορ με τεχνική στη λογοτεχνία μας», καταλήγει ο Βαλαωρίτης στην εισαγωγή. Το εξώφυλλο διατηρεί τη φιγούρα του κρεμασμένου από τα ταρό.
Δ.Ρ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ON LINE

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!