ΤΑ 80 ΤΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ

Μουσείο 2,1 εκατ. επισκεπτών
Της Μαίρης Αδαµοπούλου

Εφερε για πρώτη φορά στην Αθήνα αριστουργήµατα – εικόνες και χειρόγραφα – της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Συνδιοργάνωσε την πρώτη µεγάλη διεθνή έκθεση µόδας στην Ελλάδα, την πρώτη αναδροµική έργων του Γιάννη Τσαρούχη και τη µεγάλη αναδροµική ύστερα από 30 χρόνια του Νίκου Εγγονόπουλου. Παρουσίασε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό πολύτιµα κοσµήµατα από την αρχαία Κολχίδα, την πατρίδα της µυθικής Μήδειας, και έφερε πιο κοντά τους επισκέπτες του στο έργο του παγκoσµίου φήµης µεξικανού αρχιτέκτονα Λουίς Μπαραγκάν, που έχει βραβευθεί µε το «Νοµπέλ» Αρχιτεκτονικής. Είναι το Μουσείο Μπενάκη, που κάθε τόσο ανοίγει τα φτερά του όλο και περισσότερο µε νέα κτίρια, πιο πλούσιες συλλογές, πρωτοπόρες εκθέσεις. Το µουσείο µε το φρέσκο προφίλ που δεν προδίδει την ηλικία του. Φέτος το µουσείο που ίδρυσε ο Αντώνης Μπενάκης κλείνει τα 80 του χρόνια και έχει καταφέρει να κερδίσει την αγάπη και την εµπιστοσύνη του κόσµου. Από το 2000 µέχρι σήµερα που εγκαινιάστηκε ανανεωµένο το κεντρικό κτίριο έχουν περάσει το κατώφλι του 2.134.429 επισκέπτες, χωρίς να υπολογιστούν τα σχολεία και το κοινό των εγκαινίων και των εκδηλώσεων, ενώ τα τελευταία 13 χρόνια έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 240 εκθέσεις.

Ποιο είναι το µυστικό της επιτυχίας µιας έκθεσης; «Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσεις το κριτήριο του κοινού», λέει στα «ΝΕΑ» η αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου. «Η προβολή της παίζει σίγουρα ρόλο αλλά, παρ’ όλο που έχουµε διοργανώσει τόσες εκθέσεις, δεν µπορώ να σας πω τι θέλει τελικά ο κόσµος. Η απήχηση της έκθεσης του Γιάννη Τσαρούχη ήταν αναµενόµενη, αλλά ουδείς µπορούσε να φανταστεί ότι θα δηµιουργούνταν ουρές για τον Μπαραγκάν».

Το Μουσείο Μπενάκη όµως δεν έχει γράψει ιστορία µόνο µε τις εκθέσεις του στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, µε κορυφαία την έκθεση «Βyzantium» στη Βασιλική Ακαδηµία του Λονδίνου µε 2.300 επισκέπτες ηµερησίως και την έκθεση «Ελληνικοί θησαυροί» από τις συλλογές του Μουσείου που περιόδευσε στην Αυστραλία.

Οι τοπ εκθέσεις

1. Αναδροµική Γιάννη Τσαρούχη

2. Από τη χώρα του Χρυσόµαλλου Δέρατος

3. Ο κόσµος του Διονύση Φωτόπουλου

4. Αναδροµική Γιόζεφ Κουντέλκα

5. Η φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννο

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!