«Αργοναύτες» στο Γαλαξίδι


Δέκα χιλιάδες φιλοτελικές σελίδες με θέμα τη θάλασσα δωρήθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο



Πριν από την πρώτη επίσημη κυκλοφορία του πρώτου γραμματοσήμου, το 1850, η είσπραξη ταχυδρομικών τελών γινόταν κατευθείαν από τον καπετάνιο του πλοίου στο οποίο ο αποστολέας εμπιστευόταν το γράμμα του. Ο καπετάνιος το παραλάμβανε, έβαζε τη μονογραφή του και καθόριζε το ύψος καταβολής του τέλους ταχυδρόμησης. Με τη δημιουργία των ναυτιλιακών εταιρειών οι εφοπλιστές, θέλοντας να ελέγξουν αυτό το πρόσοδο των πλοίων τους, σοφίστηκαν ένα χαρτάκι το οποίο κολλούσαν στο αποστελλόμενο αντικείμενο. Αυτό υπήρξε η απαρχή του γραμματοσήμου.

Πολλές ιστορίες όπως αυτή ξετυλίγονται μέσα από τα εκθέματα της φιλοτελικής συλλογής «Αργοναύτες» που παρουσιάζεται επισήμως αύριο στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου, με προβολές δώδεκα θεματικών ενοτήτων στο Δημοτικό «Παρθεναγωγείο» της πόλης.

Σαράντα πέντε χρόνια διήρκεσε η αναζήτηση γραμματοσήμων, φακέλων και σφραγίδων που ζωντανεύουν την ελληνική ναυτική ιστορία, από τον Κωνσταντίνο καιτην Ειρήνη Ανιτσά. Αποτέλεσμα, να συγκεντρωθεί μια συλλογή με χιλιάδες τμήματα η οποία αποτυπώνει γεγονότα και φωτίζει πρόσωπα που έδρασαν ως επί το πλείστον στη θάλασσα. Και το ζεύγος Ανιτσά αποφάσισε να τη δωρίσει στο Μουσείο του Γαλαξιδίου, έτσι ώστε να μπορούν να τη «μοιραστούν» με επισκέπτες, σπουδαστές, μαθητές και ειδικούς. Ετσι, έπειτα από τρία χρόνια εργασιών, η συλλογή «Αργοναύτες» βρήκε τη θέση της δίπλα σε αξιόλογα έργα ιταλών και ελλήνων ζωγράφων-παραγγελιές γαλαξιδιωτών καραβοκύρηδων την εποχή άνθησης του εφοπλισμού στη ναυτοπολιτεία της Φωκίδας.

Και παρουσίαση με πολυμέσα
Το κύριο σώμα της συλλογής αποτελείται από 45 τόμους περίπου 10.000 σελίδων φιλοτελικού και ναυτικού ενδιαφέροντος. Γραμματόσημα, φάκελοι, σφραγίδες, ναυλοσύμφωνα και άλλα ναυτικά έγγραφα βρήκαν θέση στις ειδικά διαμορφωμένες προθήκες. Οσο για την ξενάγηση στο υλικό, θα γίνεται και μέσω πολυμεσικής παρουσίασης. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην αίθουσα της Ναυτικής Πινακοθήκης ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να παρακολουθήσει προβολές θεματικών ενοτήτων όπως «Πειρατές», «Ιστιοφόρα», «Ποντοπόρα πλοία» και «Ναυάγια», διανθισμένα με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, ενώ θα προβάλλεται σε βίντεο και μια ταινία-ιστορική αναδρομή με θέμα «Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέσα στους αιώνες» η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!