Ο ΤΑΚΑΣΙ ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ ΕΚΘΕΤΕΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ


Η ποπ αρτ εισβάλλει στην αυλή του Λουδοβίκου
Ο Τακάσι Μουρακάµι µπήκε στις Βερσαλλίες. Ο ιάπωνας ποπ αρτ καλλιτέχνης που λάτρεψε η Δύση, χάρη στις πολύχρωµες πλαστικές φιγούρες του, εµπνευσµένες από τον κόσµο των ιαπωνικών µάνγκα, εκθέτει τα µεγάλων διαστάσεων έργα του στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, προκαλώντας τις αντιδράσεις τµήµατος του γαλλικού πληθυσµού. Η ιδέα της έκθεσης «Ο Μουρακάµι στις Βερσαλλίες» – διαρκεί έως τις 12 Δεκεµβρίου – ανήκει στον Ζαν-Ζακ Εγιαγκόν, πρώην υπουργό Πολιτισµού και νυν πρόεδρο της επιχείρησης διαχείρισης του µνηµείου. Εδώ και λίγες ηµέρες µάλιστα έχει ανοίξει έναν κύκλο συζητήσεων σε εφηµερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια, για τη συνάντηση της σύγχρονης τέχνης µε ιστορικά µνηµεία.

«Για έναν Ιάπωνα – συµπεριλαµβάνω και τον εαυτό µου – οι Βερσαλλίες είναι ένα από τα µεγαλύτερα σύµβολα της Ιστορίας της Δύσης. Είναι το έµβληµα µιας φιλόδοξης κοµψότητας, εκζήτησης και τέχνης που οι περισσότεροι από εµάς δεν διανοούνται», επισηµαίνει ο καλλιτέχνης για την έκθεσή του στο παλάτι των Λουδοβίκων της Γαλλίας, το οποίο αποτέλεσε και την αιτία που προκάλεσε το ξέσπασµα της Γαλλικής Επανάστασης του 1789. Αυτή την εποχή άλλωστε κρατά ο Μουρακάµι ως σηµείο αναφοράς. Και χρησιµοποιεί το παιδικό µάνγκα που δηµιούργησε η συµπατριώτισσά του Ριόκο Ικέντα, «Το Ρόδο των Βερσαλλιών». Διηγείται την ιστορία µιας κοπέλας που κυκλοφορεί στις Βερσαλλίες µεταµφιεσµένη σε λοχαγό της βασιλικής φρουράς µε καθήκον της την υπεράσπιση και τη διαφύλαξη της σωµατικής ακεραιότητας της Μαρίας Αντουανέτας.

Αυτές είναι οι Βερσαλλίες που έµαθε ο Μουρακάµι και δηµιούργησε τις γλυπτές συνθέσεις του από κοριτσίστικα πρόσωπα και λουλούδια, γνωστά ως Κίκι και τα Καϊκάι τερατάκια του που τοποθέτησε στην Αίθουσα µε τους Καθρέφτες και στα διαµερίσµατα του βασιλιά και της βασίλισσας. Και έρχεται δεύτερος µετά τον Τζεφ Κουνς, που έδειξε τα δικά του αστραφτερά γλυπτά από λάκα στους κήπους των Βερσαλλιών το 2008.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!