EΙΧΑΝ ΞΕΧΑΣΕΙ 638 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ


Οι ιρακινές αρχές εντόπισαν 638 αρχαιολογικά ευρήματα, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί από το 2008. Τα αντικείμενα αυτά διαπιστώθηκε ότι είχαν φυλαχτεί μαζί με κάποια σκεύη κουζίνας σε αποθήκη.

Τα αντικείμενα αυτά, αγάλματα, αιχμές από δόρατα και αγγεία, αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος από τις χιλιάδες αρχαιότητες που κλάπηκαν από αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ και από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης, το οποίο λεηλατήθηκε το 2003, ύστερα από την αμερικανική εισβολή στη χώρα.
Τα ευρήματα, ορισμένα από τα οποία ανάγονται στην 3η χιλιετία π.Χ., είχαν παραδοθεί στην ιρακινή πρεσβεία στις ΗΠΑ, η οποία ζήτησε στη συνέχεια από τον αμερικανικό στρατό να διασφαλίσει την επιστροφή τους στο Ιράκ.
"Λάβαμε από το γραφείο του πρωθυπουργού 638 αντικείμενα, τα οποία είχαν κατασχεθεί από τα αμερικανικά τελωνεία", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Ιρακινός υπουργός Τουρισμού και Αρχαιολογίας, Καχτάν αλ-Τζουμπούρι.
"Κατά την άφιξη τους στη Βαγδάτη ο αμερικανικός στρατός τα παρέδωσε στις υπηρεσίες του πρωθυπουργού, όμως στη μεταφορά τους δεν ήταν παρόντες αξιωματούχοι αρμόδιοι για τις αρχαιότητες", πρόσθεσε.
"Καθώς τα κουτιά δεν έφεραν καμία ένδειξη το φθινόπωρο του 2008 τοποθετήθηκαν κατά λάθος σε μια αποθήκη που, μεταξύ άλλων, περιείχε κουζινικά σκεύη", σημείωσε.
Κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού συστάθηκε νέα επιτροπή έρευνας που τελικά κατάφερε να τα ξαναβρεί, δύο χρόνια αργότερα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν κλαπεί από το Ιράκ 32.000 αντικείμενα από 12.000 αρχαιολογικούς χώρους, ενώ άλλες 15.000 ευρήματα εξαφανίστηκαν από το Εθνικό Μουσείο.
ΠΗΓΗ: ΕNET.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!