Φροντίδα των ηλικιωμένων από την εποχή των σπηλαίων


Ένα τμήμα ανθρώπινης λεκάνης και λίγα από τα υπόλοιπα οστά του είναι ό,τι απέμεινε από έναν εκπρόσωπο του είδους Homo heidelbergensis, που ζούσε πριν από 500.000 χρόνια στην σημερινή Sima de los Huesos στην Ισπανία. Η έρευνα όμως των καταλοίπων του μακρινού αυτού έμμεσου προγόνου μας κατέπληξαν ακόμη περισσότερο τους ερευνητές, όταν βρέθηκε ότι επρόκειτο για ηλικιωμένο και μάλιστα ανάπηρο. Ήταν πάνω από 45 ετών - γέρος για την εποχή του - και υπέφερε από μια παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη που θα τον ανάγκαζε να γέρνει ενώ και το περπάτημα χωρίς υποβοήθηση θα ήταν στην περίπτωσή του αρκετά δύσκολο.

Ο ηλικιωμένος όμως ανάπηρος, δεν ήταν μόνος του. Στη θέση βρέθηκαν πάνω από 6.000 απολιθώματα, γεγονός που ταυτίζεται από τους επιστήμονες με την ύπαρξη εκεί ολόκληρης κοινότητας του εξαφανισμένου σήμερα είδους. Σύμφωνα με τα γνωρίσματά του – μεγάλο μυαλό και αναπτυγμένη ανατομία – το είδος Homo heidelbergensis θεωρείται ικανό να έχει αναπτύξει κοινωνική συμπεριφορά και ίσως ένα είδος γλώσσας. Έτσι, οι ειδικοί υποθέτουν ότι ο προϊστορικός ανάπηρος θα ήταν μέλος μιας μεγάλης ομάδας που ζούσε μαζί του. Η κατάσταση αυτή όμως αντιβαίνει κατά μεγάλο ποσοστό μια δεδομένη φυσική ροπή προς επιβίωση που, τη μακρινή εκείνη περίοδο, θα καθιστούσε ένα άτομο με ειδικές ανάγκες άχρηστο και ίσως ανεπιθύμητο στην ομάδα. Είναι λοιπόν δυνατόν να μιλήσουμε εδώ για μέριμνα της ομάδας προς το αδύναμο μέλος της και για την πρώτη ίσως καταγεγραμμένη περίπτωση φροντίδας ηλικιωμένου στην ανθρώπινη ιστορία.

Περισσότερα για το ενδιαφέρον αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III δημοσιεύονται σε πρόσφατο άρθρο στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ισπανίας.

Πηγή: Discovery

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!