Διεθνές Συνέδριο: έχει το παρελθόν μέλλον;


Oι «Διάλογοι των Αθηνών» είναι το Διεθνές Συνέδριο για τον πολιτισμό που διοργανώνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης με τη συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιστημόνων απ΄ όλον τον κόσμο. Το συνέδριο διεξάγεται στην Αθήνα από σήμερα 24 ως τις 27 Νοεμβρίου και θα αποτελέσει την εναρκτήρια εκδήλωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών• έναν νέο πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Ωνάση που έχει κύριο στόχο την παρουσίαση, προβολή και ενθάρρυνση της παραγωγής σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, καθώς και την εξαγωγή του σε άλλους τόπους.

Οι «Διάλογοι των Αθηνών» διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, την Αccademia dei Lincei, την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Ιnstitut de France, το Πανεπιστήμιο του Ηarvard (Κέντρο Ελληνικών Σπουδών), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Stanford. Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, πρύτανης και πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, θα είναι η πρώτη ομιλήτρια στη σημερινή τελετή έναρξης.

Το συνέδριο έχει στόχο να διερευνήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα από το πρίσμα της ελληνικής σκέψης, όπως αυτή διατυπώθηκε ανά τους αιώνες, αλλά και να διερευνήσει τη δυνατότητα αυτής της κληρονομιάς να λειτουργήσει ως πηγή για την αναζήτηση λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα και σε αυτές που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει στο μέλλον. Ο ελληνικός πολιτισμός έχει θέσει τα θεμέλια της οικουμενικής ανθρωπιστικής κληρονομιάς. Η πλειονότητα των ζητημάτων που τέθηκαν από τους μεγάλους στοχαστές της Αθήνας, της Ρώμης, της Αλεξάνδρειας, της Κωνσταντινούπολης και άλλων τόπων της Μεσογείου, όπου υιοθετήθηκε η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός, βρίσκονται στα θεμέλια πολιτισμών σε όλον τον κόσμο και ως σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση σύγχρονων πολιτικών, φιλοσοφικών, καλλιτεχνικών και επιστημονικών αναζητήσεων και διαλόγων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον πλήρως ενημερωμένο ιστότοπο www. athensdialogues.org, που δημιούργησε το Ίδρυμα Ωνάση ως κόμβο διασύνδεσης, επικοινωνίας και έρευνας για τον ελληνικό πολιτισμό, το ευρύ κοινό έχει τη δυνατότητα να συλλέξει όλες τις πληροφορίες και να παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση- αλλά και αργότερα μαγνητοσκοπημένες- τις εργασίες του συνεδρίου.

Πηγή: Το Βήμα,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!