Μεταξουργείο, Κεραμεικός σε προοπτική νέας τροχιάς


Η εταιρεία Oliaros επενδύει 100 εκατ. ευρώ στην περιοχή
Του Δημητρη Pηγοπουλου
ΠΟΛΗ. Επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ προτίθεται να υλοποιήσει μέσα στα επόμενα έξι χρόνια στο κέντρο της Αθήνας η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Oliaros, πίσω από την οποία βρίσκεται ο κ. Ιάσων Τσάκωνας, ιδιοκτήτης σημαντικού αριθμού ακινήτων στην περιοχή του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού. Το ανακοίνωσε ο ίδιος χθες παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα πρώτα τέσσερα κτίρια (όλα της δεκαετίας του ’70) που θα ανακατασκευαστούν από Ελληνες και ξένους αρχιτέκτονες.
Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Αγγελιδάκης συνεργάστηκε με τον Νορβηγό καλλιτέχνη και συγγραφέα Matias Faldbakken, για να δημιουργήσουν την ιδέα για την ανακαίνιση κτιρίου στην πλατεία Αυδή (Κεραμεικού 51). Για το ακίνητο της οδού Λεωνίδου 26 τέθηκε στόχος να διατηρηθούν όλα τα κύρια χαρακτηριστικά του. Το έργο ανατέθηκε στον αναγνωρισμένο Αυστριακό καλλιτέχνη Gerwald Rockenschaub, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κτίριο ως ένα πιθανό αντικείμενο τέχνης. Οι εργασίες αρχίζουν μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ σειρά θα πάρουν άλλα δύο κτίρια στην Iάσονος 47 (σε σχέδια του ελληνικού αρχιτεκτονικού γραφείου Divercity) και στη Λεωνίδου 11 όπου ο Ανδρέας Αγγελιδάκης συνεργάζεται με τον καλλιτέχνη Αγγελο Πλέσσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιάσων Τσάκωνας έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών (αναγνωρισμένοι Ελληνες και ξένοι αρχιτέκτονες) ορισμένοι εκ των οποίων έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους, σχεδιάζοντας κατοικίες στο νησί της Αντιπάρου, το πρώτο μεγάλο επενδυτικό project της Oliaros με δημοσιεύσεις σε μεγάλα ξένα περιοδικά και αρχιτεκτονικά βραβεία.
Ο κ. Τσάκωνας έχει βρεθεί αντιμέτωπος με υπαινιγμούς ότι πίσω από την επώνυμη αρχιτεκτονική και καλλιτεχνικά προγράμματα, όπως το ReMap που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια παράλληλα με την Μπιενάλε της Αθήνας κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτός είναι και ο λόγος που κυβερνητικά στελέχη ή άλλοι θεσμικοί παράγοντες της πόλης διστάζουν να υποστηρίξουν δημόσια και εμπράκτως τις πρωτοβουλίες του.
Ο ίδιος επανέλαβε και χθες ότι στόχος του είναι να αναδειχθεί ο Κεραμεικός και το Μεταξουργείο σε μια πρότυπη, ισορροπημένη, πολυπολιτισμική, σύγχρονη γειτονιά κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, προάγοντας παράλληλα τη δημιουργική χρήση και ανάπτυξη στην περιοχή. Τόνισε, επίσης, ότι τον ενδιαφέρει να μην αλλοιωθεί η σημερινή ανθρωπογεωγραφία στην περιοχή ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ο μέσος όρος των τιμών για τα πρώτα τέσσερα project κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, στο ύψος των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Και ζήτησε την υποστήριξη της Πολιτείας έτσι ώστε να γίνουν συντονισμένες κινήσεις σε θέματα ασφάλειας, καθαριότητας, ορθότερης διαχείρισης του δημόσιου χώρου και των χρήσεων γης, επανασχεδιασμού του οδικού δικτύου, ορθότερης διαχείρισης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, καθώς και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Στη δεύτερη φάση του σχεδίου προβλέπεται η ανάπλαση 10 κτιρίων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!