Οι Κούροι της Κορινθίας ανήκαν σε σύνταγμα αγαλμάτων


Έθνος
Πέντε εκατομμύρια τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ έκαστος αποτιμώνται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι Κούροι που εντοπίστηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων στην Κορινθία. Αυτή είναι η εμπορική αξία. Η αρχαιολογική είναι ούτως ή άλλως ανεκτίμητη, ιδίως για τόσο σπάνια έργα της αρχαϊκής εποχής. Το πόρισμα διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία.
Η τριμελής εκτιμητική επιτροπή εξέτασε τους Κούρους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο πρόεδρός της, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου, Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης και ο έφορος Κωνσταντίνος Κίσσας πιστοποιούν τη γνησιότητα των αγαλμάτων, όπως σημειώνει ο πρώτος. Είναι αυθεντικά, ανήκουν σε σύνταγμα αγαλμάτων (ομάδα δηλαδή) και φέρουν ίχνη από πολλά σπασίματα, τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και κατά τη σύγχρονη εποχή.
Τα δύο υπέροχα αγάλματα χρονολογούνται στο τρίτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ., ωστόσο δεν αποκλείεται η χρονολόγηση να πάει λίγο προς τα πίσω. Για κάτι τέτοιο προετοιμάζουν τους ειδικούς οι λεπτομέρειες των χαρακτηριστικών τους. Όμως την τελευταία λέξη θα πουν τυχόν ευρήματα της ανασκαφής στην Κλένια, η οποία συνεχίζεται με δυσκολίες λόγω του καιρού. Αν εντοπιστεί ο τάφος επί του οποίου είχαν ανεγερθεί τότε και η χρονολόγηση θα είναι ασφαλέστερη. Αλλιώς θα χρησιμοποιηθούν τα τυπολογικά χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής, πάντως, η ίδια η όψη τους είναι εύγλωττη ως προς το ότι αποτελούσαν σύνταγμα: ο ένας στρέφει ελαφρά και κοιτά τον άλλον. Δεν κοιτάζουν ευθεία μπροστά.

Πηγή: Έθνος, Α. Κώττη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!