Νίκος Διαμαντής Κείμενα κατά της βαρβαρότητας - Φόρος τιμής στον Κανέναν»

Λογοτεχνική-θεατρική εκδήλωση κοινωνικής αφύπνισης με αφορμή τον θάνατο ενός ανθρώπου από απορριμματοφόρο
Της ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
«Στο σημείο που έγινε το κακό ο νέος δήμαρχος της Αθήνας θα στήσει το άγαλμα του Αγνωστου Μετανάστη» γράφει ο Βασίλης Βασιλικός στο κείμενό του για την εκδήλωση «Ο Κανένας»
«Στο σημείο που έγινε το κακό ο νέος δήμαρχος της Αθήνας θα στήσει το άγαλμα του Αγνωστου Μετανάστη» γράφει ο Βασίλης Βασιλικός στο κείμενό του για την εκδήλωση «Ο Κανένας»
Πέρασε σχεδόν απαρατήρητο: τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου ένας άνθρωπος βρήκε καταφύγιο μέσα στα σκουπίδια, αποκοιμήθηκε και εν τέλει βρήκε τραγικό θάνατο από απορριμματοφόρο που τον πολτοποίησε. «Το γεγονός έπεσε πάνω στην προεκλογική εβδομάδα και δεν έτυχε ιδιαίτερου σχολιασμού» σημειώνει ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής , ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του από το Θέατρο Σημείο είχε την ιδέα και πήρε την πρωτοβουλία για μια «κίνηση αλληλεγγύης».

«Θεώρησα ότι ήταν ένα γεγονός στο όριο της βαρβαρότητας. Μέσα λοιπόν στην οικονομική κρίση του τελευταίου καιρού, αλλά και την κρίση αξιών, θελήσαμε να δηλώσουμε ενεργοί πολίτεςκαι παρόντες. Για αυτό και απηύθυνα ανοιχτή πρόσκληση σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, που δέχθηκαν αμέσωςκαι μάλιστα με καινούργια παραγωγή κειμένων. Μια φουρνιά συγγραφέων πρώτης γραμμής, διαφορετικών ηλικιών και θερμοκρασίας, σχολιάζουν τη βαρβαρότητα του συγκεκριμένου συμβάντος σαν μια κίνηση αλληλεγγύης» λέει ο Νίκος Διαμαντής και προσθέτει ότι «ούτε πιο ευαίσθητοι είμαστε ούτε πιο κατάλληλοι. Απλώς θέτουμε ερωτήματα:Πού τελειώνει ο κατήφορος; Πού μπαίνει το δίχτυ ασφαλείας; Σε όποια εκδοχή και αν συνέβη αυτό το ακραίο περιστατικό, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί» .

Ανάμεσα στα κείμενα που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τον τίτλο «Ο Κανένας» περιλαμβάνονται δέκα καινούργια μικρά θεατρικά έργα σημαντικών ελλήνων συγγραφέων, τα οποία γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση, καθώς και ποιήματα, πολιτικά σχόλια, δηλώσεις αλληλεγγύης, μικρά θεατρικά μονόπρακτα. Ολα τους θα συνθέσουν το μωσαϊκό μιας βραδιάς σαν «ελαφρά αναλόγια, με αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα» λέει ο σκηνοθέτης και παραθέτει ένα απόσπασμα με την υπογραφή του Βασίλη Βασιλικού : «Δεν ήμουν εγώ μέσα εκεί, ήταν ένα περιστέρι. Δηλαδή ήμουν εγώ που είχα φανταστεί ότι ήμουν ένα περιστέρι. Ενα περιστέρι που πεινούσε. Βρήκα τον κάδο ανοιχτό, βούτηξα και άρχισα να τρώω. Είχε πλούσια αποφάγια ανθρώπων, κοτόπουλα, μπιζέλια, καλαμπόκια. Εφαγα και νύσταξα. Εκεί με πήρε ο ύπνος. Είδα όνειρα πολλά. Σε ένα απ΄ αυτά πετούσα στον ουρανό. Στο σημείο που έγινε το κακό ο νέος δήμαρχος της Αθήνας θα στήσει το άγαλμα του Αγνωστου Μετανάστη. Θα ήθελα να έμοιαζε με το περιστέρι του Πικάσο».

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ
Εκτός από τον Βασίλη Βασιλικό στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Ρέα Γαλανάκη, Κωστής Γκιμοσούλης, Βασίλης Κατσικονούρης, Γιάννης Κοντός, Ενη Κούκουλα, Γιώργος Λαζόγκας, Μαρία Λαϊνά, Γιώργος Μανιώτης, Παναγιώτης Μέντης, Κώστας Μουρσελάς, Θανάσης Νιάρχος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Σχινά, Γιάννης Χρυσούλης, Νίκος Βατόπουλος, Νίκος Βλαντής, Διονύσης Βυθούλκας, Ηλίας Κανέλλης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Στέλιος Χατζηαδαμίδης. Κείμενα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί ΝίκοςΔιαμαντής, Γεράσιμος Δεστούνης, Γιώργος Κώνστας, Ιωάννα Μακρή, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, κ.ά.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Θέατρο Σημείο, Χαριλάου Τρικούπη 10, Καλλιθέα (τηλ.

210 9229.579)

η Την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, στις 21.00

η Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!