Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς η παραδοσιακή συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης


Αθήνα
Εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο θα υποδεχθούν μουσικά τη νέα χρονιά το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου, με την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης.

Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας σε δεκάδες χώρες από τη «χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει ο μεγάλος Έλληνας μαικήνας των Τεχνών, Νικόλαος Δούμπας.

Τη Φιλαρμονική της Βιέννης, στη δημοφιλέστερη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση σε παγκόσμια κλίμακα, θα διευθύνει, για πρώτη φορά, ο 50χρονος Αυστριακός αρχιμουσικός Φραντς Βέλζερ-Μεστ, ο οποίος, έπειτα από πολύχρονη επιτυχή θητεία στο μουσικό γίγνεσθαι ανά τον κόσμο, ανέλαβε από την 1η Σεπτεμβρίου γενικός μουσικός διευθυντής της ξακουστής Κρατικής Όπερας Βιέννης.

Την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης θα μεταδώσει απευθείας το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, από τις 12:00 ώρα Ελλάδας η ΕΤ1.

Στα 72 χρόνια από την επίσημη καθιέρωση αυτής της συναυλίας, της πρώτης του νέου χρόνου, ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ θα είναι ο έκτος στη σειρά Αυστριακός αρχιμουσικός που θα διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης, στη δημοφιλέστερη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση σε παγκόσμια κλίμακα, έπειτα από τους Κλέμενς Κράους, Γιόζεφ Κριπς, Βίλι Μποσκόφσκι, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και Νικολάους Χαρνοκούρτ.

O Βέλζερ-Μεστ θα θέσει στο επίκεντρο του προγράμματος της συναυλίας τα έργα της μουσικής δυναστείας των Αυστριακών κορυφαίων μουσουργών Στράους, τα χαρακτηριστικότερα έργα του πατέρα και του γιου Γιόχαν Στράους, από τα ανεπανάληπτα «βαλς», τις γρήγορες «πόλκες» αλλά και τα «μαρς», τα δυναμικά εμβατήριά τους.

Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με το «Βαλς-Μεφίστο» του άλλου μεγάλου Αυστριακού Φραντς Λιστ, με την ευκαιρία των εορτασμών μέσα στο 2011 των 200 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ υπήρξε, μεταξύ 1990 και 1996, διευθυντής της Φιλαρμονικής του Λονδίνου, από το 2002 διατελούσε αρχιμουσικός στην Ορχήστρα Κλίβελαντ και ήταν παράλληλα από το 2005 έως το 2008 γενικός μουσικός διευθυντής της Όπερας της Ζυρίχης, για να επιστρέψει πρόσφατα στην πατρίδα του τη Βιέννη και να αναλάβει τη γενική μουσική διεύθυνση της ξακουστής Κρατικής Όπεράς της.

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι συνώνυμη της μουσικής δυναστείας των Στράους, αφού από την αρχική καθιέρωσή της, πριν από σχεδόν 120 χρόνια, σημαδεύτηκε και πλαισιώνεται πάντα με τα αριστουργήματα των Στράους, ιδιαίτερα με εκείνα του γιου Γιόχαν Στράους.

Το «ρεκόρ» μετά το 1946, με 25 συνεχείς φορές να διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, κατέχει ο Βίλι Μποσκόφσκι, και ακολουθούν με δέκα φορές ο Λορίν Μααζέλ, ο Κλέμενς Κράους έξι φορές, ο Ρικάρντο Μούτι τέσσερις, ο Ζουμπίν Μετά τρεις, οι Γιόζεφ Κριπς, Κάρλος Κλάιμπερ, Κλαούντιο Αμπάντο και Νικολάους Χαρνοκούρτ, Ζορζ Πρετρ, από δύο φορές, και Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και Σέιζι Οτσάβα από μία φορά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ: IN.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!