Η Λάρισα διαχρονικά



Το Διαχρονικό Μουσείο στη Λάρισα
Μεταξύ των πλέον σημαντικών και ταυτόχρονα επιβλητικών Μουσείων στην Ελλάδα εντάσσεται το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, η λειτουργία του οποίου τοποθετείται χρονικά στα μέσα του 2013 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο των τοπικών αρχών όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών.
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του...» εκτίμησε την προηγούμενη Δευτέρα στη διάρκεια της επίσκεψής του ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, επιβεβαιώνοντας μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των αρχαιολογικών υπηρεσιών ότι η τελική ευθεία αφορά στη διαμόρφωση του εντυπωσιακού εκθεσιακού χώρου, όπου πρόκειται να εκτεθούν ευρήματα που καλύπτουν χρονικά και με μεγάλη επάρκεια την περίοδο από την παλαιολιθική εποχή έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια.
Μια μόλις εργολαβία του σχετικού έργου, που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, απομένει για να ετοιμαστεί ο εκθεσιακός χώρος και οι δύο Εφορείες, η ΙΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπό την επίβλεψη των διευθυντριών Ανθής Ευσταθίου και Ασπασίας Ντίνα αντίστοιχα προετοιμάζουν πυρετωδώς τα εκθέματα, που έχουν ήδη επιλεγεί για τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.
Από τον προηγούμενο Νοέμβριο, οπότε οι δύο Εφορείες εγκαταστάθηκαν στο κτίριο του Μουσείου στο Μεζούρλο ενέτειναν τις προσπάθειές τους. Δεν είναι μόνο η πίεση του χρόνου αλλά κυρίως ότι οι συνθήκες εργασίας των ειδικών για τη συντήρηση των εκθεμάτων μοιάζουν ιδανικές στο υπόγειο του κτιρίου, όπου βρίσκονται οι αποθηκευτικοί χώροι και τα ειδικά εργαστήρια.
Αν και πρόκειται για ζώνη απαγορευμένη στους πολίτες για λόγους ασφαλείας φυσικά, οι χώροι άνοιξαν με αφορμή την επίσκεψη του δημάρχου Λαρισαίων δίνοντας ένα μικρό δείγμα της σημαντικής δουλειάς των αρχαιολογικών υπηρεσιών, που απαιτεί γνώση και τεράστια αποθέματα υπομονής και επιμονής ώστε τα όποια ευρήματα να ετοιμαστούν για να τοποθετηθούν στις προθήκες του Μουσείου.
Συνολικά πέντε εργαστήρια φιλοξενούνται στο υπόγειο του Διαχρονικού Μουσείου. Πρόκειται για τα εργαστήρια ψηφιδωτών, τοιχογραφιών και εικόνων, κεραμικών, μαρμάρων και μετάλλων-μικροτεχνίας, πλήρως εξοπλισμένα με όργανα τελευταίας τεχνολογίας, που θα τα ζήλευε κάθε αρχαιολογική υπηρεσία στην Ελλάδα. Τα εργαστήρια είναι κοινά για τις δύο Εφορείες αν και όπως φαίνεται από το είδος των ευρημάτων που συντηρούνται κυρίαρχη θέση έχει η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. «Εδώ συντηρούμε τα ευρήματα των ανασκαφών που θα εκτεθούν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου ενώ γίνεται συντήρηση και σε άλλα ευρήματα ανασκαφών του νομού, που θα παραμείνουν στις αποθήκες...» σημειώνει η διευθύντρια της 7ης ΕΒΑ κ. Ασπασία Ντίνα.
Στα εργαστήρια συντηρήθηκαν ή συντηρούνται σπάνια ψηφιδωτά δάπεδα από σωστικές ανασκαφές της Λάρισας και της Ελασσόνας, τοιχογραφίες και εικόνες από μνημεία και ναούς της Λάρισας και της Αγιάς και ιδιαίτερα της Παναγίας του Πολυδενδρίου, γλυπτά της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής εποχής και σπάνια κοσμήματα και νομίσματα από ανασκαφές στη Λάρισα, στην Άζωρο και τη Μηλέα.
Στελέχη της 7ης ΕΒΑ και συντηρητές δηλώνουν ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη συντήρηση των ψηφιδωτών δαπέδων κατασκευασμένων σε τοπικό εργαστήριο του 4ου αιώνα με ιδιαίτερη προτίμηση στις Διονυσιακές παραστάσεις, του τέμπλου ιερού ναού στο Πολυδένδρι, μαρμάρινων παραστάσεων της μοναστικής κοινότητας του «Όρους των Κελλίων» στον Κίσσαβο καθώς και των κοσμημάτων, που βρέθηκαν σε βυζαντινούς τάφους στις ανασκαφές της επαρχίας Ελασσόνας.
Κάθε έργο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης τοποθετείται σε ειδικούς χώρους στις αποθήκες του Μουσείου για να ξεκινήσει το επόμενο έργο σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τα χρονοδιαγράμματα των δύο υπηρεσιών.
Όσον αφορά στο προσωπικό και ιδιαίτερα τους συντηρητές κρίνεται σχεδόν επαρκές αν και η ενίσχυσή του εκτιμάται ότι θα συνέβαλε στην επιτάχυνση των συντηρήσεων. Βέβαια με τη λειτουργία της μόνιμης έκθεσης προβλέπεται η πρόσληψη και άλλων συντηρητών προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των εργαστηρίων.
Σημειώνεται ότι στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου, εμβαδού 2.000 τ.μ., πρόκειται να εκτεθούν ευρήματα από ολόκληρο το νομό. Από τα 2.000 τ.μ., από τους μεγαλύτερους εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα, τα 1.500 τ.μ προορίζονται για τη μόνιμη έκθεση, ενώ τα 500 τ.μ. για περιοδικές εκθέσεις. Το Μουσείο είναι περιφερειακού χαρακτήρα και η έκθεση θα απευθύνεται κατεξοχήν στην τοπική κοινωνία του νομού Λάρισας αλλά και των πέριξ νομών.
Η έκθεση θα είναι φυσικά και νοηματικά προσβάσιμη από όλους με ποικίλα ερμηνευτικά μέσα και πλούσιο εποπτικό υλικό, με χρήση οπτικοακουστικών μέσων, απτικά εκθέματα, πινακίδες Braille, εκπαιδευτικές και επικοινωνιακές δράσεις, με έντυπο ενημερωτικό υλικό, σύστημα αυτόματης ξενάγησης κ.ά.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!