< ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜΜΕΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ MAGNUM




Κυνηγοί του παραδόξου
Επιµέλεια: Εφη Φαλίδα
Νέα Υόρκη, 1957. Το περίεργο θέαµα ενός λάµα που βγάζειτο κεφάλι του έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου στην Τάιµς Σκουέαρ στη Νέα Υόρκη τράβηξε την προσοχή της αυστριακής φωτογράφου Ινγκε Μόρατ, ηοποία µε ένα κλικ στην κάµερά της απαθανάτισε το στιγµιότυπο. Και ως µέλος της εκλεκτής οµάδας των φωτορεπόρτερ του πρακτορείουΜάγκνουµ απέδειξε ότι οι επιδιώξεις του πρακτορείου που ήταν πάντα να συλλαµβάνουν εκφάνσεις του παραδόξου και του παραλόγου αλλά και της ουσίας κατέληγαν στο ζητούµενο.

Το πρακτορείο ιδρύθηκε το 1947στο απόγειο της φωτοειδησεογραφίας. Τα τέσσερα ιδρυτικά µέλη του – ΡόµπερτΚάπα, Ντέιβιντ «Τσιµ» Σέιµορ, Τζορτζ Ρότζερ καιΑνρί Καρτιέ-Μπρεσόν – δηµιούργησαν µια δοµή αυτοδιαχείρισης ώστε να καταργήσουν τους µεσάζοντες ανάµεσα στη δουλειά του φωτογράφου και του εντύπου. Σκοπός τους ήταν να προστατεύσουν την αισθητική άποψη τουφωτογράφου ο οποίος είχε δικαίωµα να ορίσει τον τρόπο αναπαραγωγής της εικόνας του. Από αυτήν τη συλλογή αρχείου κυκλοφόρησε πρόσφατα ένας τόµος που αποτυπώνει το πνεύµα του Μάγκνουµ. Το «A Year in Photography: Magnum Archive» έχει τον χαρακτήρα ενός ηµερολογιακού άλµπουµ. Κάθε ηµέρα του χρόνου υπάρχει και µία φωτογραφία των µελών του ιστορικού πρακτορείου, όπως των Ρόµπερτ Κάπα, Ιβ Αρνολντ, Ράγκου Ράι. Επίσης παρουσιάζει και τα πορτρέτα σκύλων και σταρ του Ελιοτ Εργουιτ. Οπως το διάσηµο πορτρέτο της Μάρλεν Ντίτριχ ντυµένη µε ανδρικό φράκο µια βραδιά στο ξενοδοχείο «Γουόλντορφ Αστόρια» το 1959.

Το αρχείο του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum που έχεικαταγράψει εικόνες από την ιστορία του 20ού αιώνα άλλαξε ιδιοκτήτη και έχει αρχίσει δηµόσιες εµφανίσεις. Ο δισεκατοµµυριούχος Μάικλ Ντελ της αµερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell απέκτησε το αρχείο των 185.000 φωτογραφιών του Magnum. Αυτή η αγοραπωλησία θεωρείται από τις µεγαλύτερες στην Ιστορία, καθώς ο φωτογραφικός αυτός συνεταιρισµός που ιδρύθηκε µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµοδιαχειρίστηκε την τράπεζα εικόνων του σύγχρονου πολιτισµού.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Magnumσυµφώνησε µε το Πανεπιστήµιο του Τέξαςη συλλογή να φιλοξενηθεί στο Κέντρο Χάρι Ράνσοµ καινα είναι προσβάσιµη στο κοινό. Το ποσό που κατέβαλε γι’ αυτήν την αγορά ο δισεκατοµµυρι ούχος επιχειρηµατίας δενέγινε γνωστό. ∆ιέρρευσε όµως ότι 100 εκατοµµύρια δολάρια ήταν τα ασφάλιστρα της µεταφοράς του αρχείου από τη Νέα Υόρκη στην περιοχή του Οστιν, όπου βρίσκεται το Κέντρο Χάρι Ράνσοµ. Το ερευνητικό αυτό κέντρο θεωρείται ένας από κορυφαίους κατόχους αρχειακού υλικού του 19ου και του 20ού αιώνα. Ετσι, ανάµεσα στα έγγραφα της υπόθεσης του Γουότεργκεϊτ, το αρχείο του Νόρµαν Μέιλερ, τα χειρόγραφα του «Οδυσσέα» του Τζέιµς Τζόις, βρίσκονται από σήµερα και τα πρωτότυπα ιστορικών φωτογραφιών των µελών του Magnum. Οπως το στιγµιότυπο του Μποµπ Αντελµαν από την εκφώνηση του λόγου τού Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στα σκαλιά του µνηµείου του Λίνκολν το 1963 ή από τον Ντένις Στοκτο πορτρέτο του Τζέιµς Ντιν που περπατά στην άδεια Τάιµς Σκουέαρ µια βροχερή ηµέρα του 1955. Το Κέντρο Χάρι Ράνσοµ πρόκειται να περάσει σε ψηφιακό αρχείο τα 185.000 πρωτότυπα. Ενώ τα δικαιώµατα των φωτογραφιών θα παραµείνουν στα ίδια τα µέλη του Magnum ή τους διαχειριστές της περιουσίας τους.

Ο διευθυντής του ιστορικού πρακτορείου Μαρκ Λούµπελ ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να διαχειριστεί το µέλλον του φωτογραφικού πρακτορείου στη σύγχρονη εποχή. Κατά την οποία η αλλαγή της τεχνολογίας, ηµετάβαση στην ηλεκτρονική µορφή ενηµέρωσης έπληξε την παραδοσιακή πρακτικήτου φωτογραφικού πρακτορείου που συνήθιζε να δουλεύει µε εκτυπώσεις και να συνεργάζεται µε εφηµερίδες και περιοδικά.

< INFO
A Year in Photography: Magnum Archive, Εκδ. Prestel, σελ. 736, τιµή: 32 ευρώ
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!