Asterios Polyp, ο νέος ήρωας του David Mazzuchelli


Asterios Polyp, ο νέος ήρωας του David Mazzuchelli
Του Σπυρου Γιαννακοπουλου
ΚΟΜΙΚΣ. Ο Asterios Polyp είναι η πρόσφατη δουλειά του εξαιρετικού κομίστα David Mazzuchelli. Στα καρέ του graphic novel ακολουθούμε τον Αστέριο, έναν επιτυχημένο αρχιτέκτονα. Από ένα παιχνίδι της μοίρας, το σπίτι του χάνεται στις φλόγες και μαζί με αυτό όσα έχει καταφέρει στη ζωή του. Ο Αστέριος τότε ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης και εξιλέωσης από τα λάθη του παρελθόντος. Τυχαία περιπλανιέται και καταφεύγει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη κι ενώ μέχρι πρότινος είχε έναν κύκλο διανοούμενων, αναμειγνύεται με απλούς ανθρώπους και βρίσκει τα βαθύτερα νοήματα στις μικρές χαρές της ζωής και στις λαϊκές φιλοσοφίες.
Γοργό ρυθμό και αμεσότητα στην αφήγηση καταφέρνει ο Mazzuchelli και με τα εκπληκτικά του σχέδια επιτυγχάνει να μαγνητίζει το βλέμμα σε καρέ που κρύβουν παιχνίδια, στολίδια και τερτίπια. Τα χρώματα είναι απαλά, οι γραμμές λίγες, μόνο οι απαραίτητες, μα καταφέρνουν να αποδώσουν στο μέγιστο τις εκφράσεις, την ατμόσφαιρα και τη δράση της ιστορίας. Οι φιλοσοφικές αναζητήσεις που στολίζουν την ιστορία του ήρωα αποτυπώνονται με μεγάλη μαεστρία από τους σχεδιασμούς του δημιουργού, ενώ υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Πολλές αναφορές στον Πλάτωνα, τον Αριστοφάνη, τον μύθο του Ορφέα και αρκετά ελληνικά ονόματα. Το κόμικ κατορθώνει να σε ταξιδέψει στις ανησυχίες, τα άγχη και τις φοβίες του ήρωα, με τρόπο αρκετά οικείο. Νιώθεις να έχεις κάνει κι εσύ τέτοιες σκέψεις, νιώθεις να ενστερνίζεσαι τα πάθη του ήρωα. Και τι ευχάριστο να ταυτίζεσαι με το κόμικ, το βιβλίο, την ταινία, την τέχνη γενικότερα.
Ο Asterios Polyp είναι η πρώτη μεγάλη δουλειά του Αμερικανού κομίστα ύστερα από 15 χρόνια, τότε που διασκεύασε σε κόμικ τη Γυάλινη Πόλη του Paul Auster. Στο City of Glass, ο Mazzuchelli παίζει μόνο με το μαύρο και το άσπρο, ούτε καν με γκρίζο. Μόνο με σκληρές γραμμές και έντονο κοντράστ αποδίδει την ιδιόμορφη αστυνομική νουβέλα του Αμερικανού συγγραφέα. Ο Auster σε κατοπινή του νουβέλα ευχαριστεί τον κομίστα ονομάζοντας «Mazzuchelli» ήρωα του βιβλίου.
Πιο παλιά όμως, πριν προχωρήσει σε εναλλακτικά graphic novels, ο Mazzuchelli έκανε σούπερ-ήρωες για τη Marvel και την DC. Από αυτή την περίοδο ξεχωρίζει το Batman Year One, όπου, το 1998, μαζί με τον γνωστό πλέον κομίστα και πρόσφατα σκηνοθέτη Frank Miller, έδωσε τη δική του εκδοχή της γέννησης του θρύλου του Σκοτεινού Ιππότη. Παρουσίασαν οι δυο τους έναν Μπάτμαν με ύφος νουάρ, σχεδιασμένο στα πρότυπα του Γκρέγκορι Πεκ. Δημιουργήθηκε έτσι μια από τις πιο σπουδαίες ιστορίες του Μπάτμαν, που χάρισε νέα διάσταση στην προσωπικότητα του ήρωα και που ασφαλώς βρίσκει κανείς ομοιότητες στις πρόσφατες σκηνοθεσίες του Κρίστοφερ Νόλαν.
Ξεσκονίζοντας λοιπόν τις σημαντικές δουλείες του Mazzuchelli ανακαλύπτει κανείς ότι πρόκειται για έναν ταλαντούχο σχεδιαστή, που κατορθώνει να μεταμορφώνει το στυλ του ανάλογα με αυτό που σκοπεύει να αφηγηθεί. Κάθε του δουλειά ξεχωριστή. Αν δεν αναζητούσα για αυτόν περαιτέρω πληροφορίες στο Διαδίκτυο και αν δεν διάβαζα το όνομά του στο εξώφυλλο των τριών βιβλίων που αναφέρω, ποτέ δεν θα μπορούσα να κάνω συνειρμούς ότι πρόκειται για τον ίδιο σχεδιαστή.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!