Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας




Το αρχαιολογικό μουσείο της Θήβας.
Ένα υπερσύγχρονο μουσειακό συγκρότημα ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή στη Θήβα για να αναδείξει τη διαχρονικότητα του πολιτισμού της Βοιωτίας από τους προϊστορικούς χρόνους ως και τη μεταβυζαντινή εποχή. Πήλινες πινακίδες που φέρουν χαραγμένη τη Γραμμική Β γραφή, δεκάδες σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο, λαζουρίτη και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, πρωτόγνωρα αρχαϊκά γλυπτά και σκεύη, πλήθος αφιερωμάτων από τα μεγάλα ιερά του Απόλλωνα, των Καβείρων, των Θεσμοφόρων θεοτήτων Δήμητρας και Κόρης και του τεμένους του Ηρακλή και των τέκνων του, επιτύμβιες στήλες, πήλινα αριστουργήματα ειδωλοπλαστικής - της κατεξοχήν παραγωγής της αρχαίας βοιωτικής τέχνης - περιμένουν την έκθεσή τους στις νέες εγκαταστάσεις.

«Η νέα έκθεση αρχαιοτήτων είναι ανανεωμένη εκ βάθρων με σύγχρονη και εν μέρει αναστρέψιμη εκθεσιακή φιλοσοφία, με δυναμική και με εκπαιδευτική λειτουργικότητα», λέει ο διευθυντής της Θ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Βασίλης Αραβαντινός για το νέο μουσείο. Και μεταξύ των εκθεμάτων έχει να επισημάνει ιδιαίτερα μία συλλογή σφραγιδοκυλίνδρων και κοσμημάτων από λαζουρίτη, που ταξίδεψαν ως τη Θήβα από τη Μεσοποταμία και το Αφγανιστάν. Τις σπανιότατες στην Ελλάδα ζωγραφιστές νεκρικές λάρνακες, με έμπνευση από την Κρήτη και προέλευση από τη μυκηναϊκή Τανάγρα. Τις βοιωτικές εγχάρακτες στήλες, τους Κούρους από το Πτώο, τις ιέρειες από την Αυλίδα, τις γνωστές πλην εξαίρετες Ταναγραίες. «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών μαζί με τα μικρότερα που ήδη εγκαινιάσθηκαν στην Χαιρώνεια και την Τανάγρα συνιστούν μία σπάνια κιβωτό πολιτισμού και θησαυροφυλάκιο ιστορικών κειμηλίων», προσθέτει ο κ. Αραβαντινός.

Το νέο κτίριο βασισμένο σε μελέτη του αρχιτέκτονα Μιχ. Σουβατζίδη άρχισε να κτίζεται το 2005 και παραδόθηκε το 2010. Πρόκειται στην ουσία για επέκταση που υπερδιπλασιάζει το πρώτο κτίριο ενώ διαμορφώθηκε με μικρότερους διασπασμένους όγκους γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο. Η νέα κατασκευή ακολουθεί μάλιστα το έντονο ανάγλυφο της βόρειας κλιτύος του λόφου της Καδμείας και διαρθρώνεται σε τέσσερα επίπεδα στα οποία στεγάζονται, εκτός από τους νέους εκθεσιακούς χώρους (στο ανώτερο), συμπληρωματικές λειτουργίες καθώς και διοίκηση (στο επίπεδο του ισογείου). Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο ημιυπαίθριος χώρος ανάδειξης των ανασκαμμένων αρχαιοτήτων που έχει ενταχθεί στην επίσκεψη του Μουσείου και είναι μάλιστα ορατός από την έκθεση. Σημαντικό είναι εξάλλου ότι το συγκρότημα θα διαθέτει χώρους συντήρησης, σχεδίασης, αποθήκευσης, μελέτης και βιβλιοθήκες, όπως απαιτείται από σύγχρονα μουσεία.

Όσον αφορά την έκθεση, όπως λέει ο κ. Αραβαντινός «Ο επισκέπτης θα ενημερώνεται πρώτα για τη φύση του τόπου, την ιστορία των ανασκαφών και των λαθρανασκαφών. Ακολουθούν η προϊστορική ενότητα, και στη συνέχεια οι ιστορικοί χρόνοι με επιτύμβια μνημεία και κτερίσματα ταφών από τις συλημένες νεκροπόλεις καθώς και ευρήματα από την ίδια την πόλη. Όλα αφηγούνται με τον δικό τους τρόπο τη ζωή, την ιστορία, τις περιόδους ακμής και συρρίκνωσης της πόλης και της περιοχής». Να σημειωθεί ότι η «επανίδρυση» και αναδιοργάνωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας είναι η τρίτη κατά σειράν στην ιστορία του.
Πηγή: Μ. Θερμού, Το Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!