Το Μουσείο της Ακρόπολης υποψήφιο για το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ


Το Μουσείο της Ακρόπολης, του αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί είναι ανάμεσα στις έξι επικρατέστερες υποψηφιότητες για το Βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ, «Mies van der Rohe», που αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως ανακοινώθηκε, η επιλογή έγινε μεταξύ 343 έργων που βρίσκονται σε 33 χώρες της Ευρώπης. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου στη Βαρκελώνη, στο Εκθεσιακό Περίπτερο που είχε σχεδιάσει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Mies van der Rohe.
Οι υπόλοιπες πέντε επικρατέστερες υποψηφιότητες είναι το Νέο Μουσείο στο Βερολίνο (Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ), το Θέατρο Νεολαίας Bronks στις Βρυξέλλες (Μαρτίνε ντε Μέσενεερ και Ντιρκ φαν ντεν Μπράντε), το Μουσείο Τεχνών 21ου Αιώνα στη Ρώμη (Ζάχα Χαντίντ, Πάτρικ Σουμάχερ, Τζιανλούκα Ρακάνα), το Μέγαρο Συναυλιών στην Κοπεγχάγη ( Ζαν Νουβέλ) και το Κέντρο Αποκατάστασης στο Άρνεμ της Ολλανδίας (Κοέν φαν Φέλζεν).
Το βραβείο «Mies van der Rohe» απονέμεται από το 1987, ανά διετία και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ και το Ίδρυμα Mies van der Rohe. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 60.000 ευρώ και προβάλλει την αριστεία στον σχεδιασμό σύγχρονων κτιρίων, αλλά και τη συμβολή στη διαμόρφωση νέων ιδεών και τεχνολογιών στον τομέα της αστικής ανάπτυξης.
Τα υποψήφια για βράβευση έργα προτείνονται από ανεξάρτητους ειδικούς από όλη την Ευρώπη, από τις εθνικές αρχιτεκτονικές ενώσεις που είναι μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης, καθώς και από τη συμβουλευτική επιτροπή του βραβείου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!