Θεά ή Βασίλισσα της αρχαίας Χαναάν;




Σχεδιαστική αποτύπωση της πινακίδας

Ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Τel Aviv, έφερε πρόσφατα στο φως κεραμική πινακίδα, όπου μια όρθια ανθρώπινη μορφή παριστάνεται να βαδίζει βαστώντας στα λυγισμένα χέρια της δύο άνθη λωτού, κατά το πρότυπο γυναικείων θεοτήτων της Χαναάν. Το ένδυμά της είναι αδιαμφισβήτητα ανδρικό, αλλά τόσο ο σωματότυπος όσο και η κόμμωσή της χαρακτηρίστηκαν ως γυναικεία. Η τεχνοτροπία είναι Αιγυπτιάζουσα, του τύπου που συναντάται σε τέχνεργα από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Zvi Lederman, συνυπεύθυνο της ανασκαφής στo Tell Beth Shemesh «To εύρημα μελετήθηκε από ιστορικό της τέχνης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η μορφή ήταν γυναικεία. Σίγουρα, κάτι ασυνήθιστο συνέβαινε στην πόλη. Πιθανότατα να εντοπίσαμε την «Κυρία της Λέαινας», η οποία είχε στείλει επιστολές από τη Χαναάν στην Αίγυπτο».
Το 1887, τυχαίο γεγονός έφερε στο φως το αρχείο των διπλωματικών επιστολών του φαραώ Amenhotep IV (Akhenaten) στη θέση Tell el-Amarna στην Αίγυπτο (περ. 1350 π.Χ.). Ανάμεσα στις 382 επιστολές, αρκετές από τις οποίες προέρχονταν από πόλεις της Χαναάν, ξεχώρισαν δύο, όπου ως αποστολέας αναφέρεται η «Κυρία της Λέαινας». Όπως και οι αποστολείς άλλων Χαναναϊκών επιστολών, η «Κυρία της Λέαινας» αναφέρεται σε καταστροφές οι οποίες συνέβαιναν στην πόλη την οποία διοικούσε. Το όνομα της πόλης παρέμενε ένα αίνιγμα για τους μελετητές, καθώς δεν αναφέρεται στις επιστολές.
Πρόσφατα, ο Nadav Naaman, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tel Aviv, υπέθεσε ότι η πόλη της «Κυρίας της Λέαινας» ήταν η Beth Shemesh. Ο επικεφαλής της ανασκαφής στη θέση, Καθ. Shlomo Bunimowitz επεσήμανε ότι τα ευρήματα των ανασκαφών δίνουν την εικόνα μιας σημαντικής πόλης-κράτους, η οποία επεδείκνυε δραστηριότητα στις διεθνείς εμπορικές και διπλωματικές συναλλαγές. Η αποκάλυψη μιας παράστασης όπως αυτή στην πινακίδα αποτελεί επιπλέον στοιχείο στην υπόθεση του Νaaman, ότι η Beth Shemesh συνδέεται με την «Κυρά της Λέαινας», ενώ εξηγεί και τη φύση της εξουσίας της. Επιβεβαιώνοντας τις εικασίες των επιστημόνων, η «Κυρά της Λέαινας» θα κυβέρνησε τη Beth Shemesh ως μονάρχης (και όχι ως σύζυγος βασιλιά).
Αν η βασίλισσα ταυτίστηκε, είναι δυνατόν να δούμε στο στρώμα καταστροφής και τη μοίρα της (απειλούμενης) πόλης της; Ο Καθ. Bunimowitz συνεχίζει: «Η καταστροφή που αποκαλύψαμε στη θέση το προηγούμενο καλοκαίρι, μαζί με την πινακίδα, είναι πιθανόν η απάντηση στο αίνιγμα».
Πηγή: Labspaces,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!