Διάλεξη για τη Δούκισσα της Πλακεντίας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


«Δούκισσα της Πλακεντίας. Το αίνιγμα της Ανατολής» είναι το θέμα της διάλεξης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου, στις 19.30, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η διάλεξη θα γίνει από τη δρα Ελένη Μάργαρη, ιστορικό τέχνης και τον Στάθη Γκότση, ιστορικό και θα αναζητηθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για την προσωπικότητα της Δούκισσας. Όπως για παράδειγμα σε ποιο περιβάλλον διαμορφώθηκε η προσωπικότητά της, πώς επηρέασαν τις ιδέες και τις αντιλήψεις της ο Διαφωτισμός, ο ρομαντισμός και ο φιλελληνισμός, μέσα από ποιες διεργασίες οδηγήθηκαν τα βήματά της από τη μετεπαναστατική Γαλλία στην Αθήνα του Όθωνα, ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας στην οποία αποφάσισε να ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής της;
Ερωτήματα, που σκιαγραφούν τον ιστορικό πυρήνα του 19ου αιώνα, απαραίτητος για την κατανόηση της ιδιαίτερης αυτής γυναίκας, η οποία χαρακτηρίστηκε, εύστοχα, ως «το αίνιγμα της Ανατολής» από τη λόγια πριγκίπισσα της Ρουμανίας Ντόρα ντ Ίστρια.
Στη διάλεξη θα επιχειρηθεί, επίσης, περιγραφή των παραμέτρων που δημιούργησαν και διατήρησαν έως σήμερα τον μύθο για τη Σοφία ντε Μαρμπουά Λεμπρέν, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, καθώς και μία συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων εκφράσεων (μυθιστορημάτων, λαϊκών αναγνωσμάτων ή παραγωγών) αυτής της μυθολογικής κατασκευής.
Σε ό,τι αφορά τους ομιλητές:
- η Ελένη Μάργαρη σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Η γυναίκα στην ελληνική γλυπτική του 20ού αιώνα. Συμβολισμοί και πραγματικότητες» (2009). Από το 2003 εργάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Δίδαξε Ιστορία της Τέχνης στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο τμήμα Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων του ΤΕΙ Πάτρας.
- ο Στάθης Γκότσης σπούδασε Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού από το 1991 με κύριο αντικείμενο τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Από το 2002 είναι υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται ζητήματα της μουσειακής εκπαίδευσης και της νεώτερης ιστορίας. Είναι συντονιστής έκδοσης του περιοδικού ILISSIA.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!