Φόρος τιμής στον Τζιμ Μόρισον και τους θρυλικούς Doors

ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ




Του Ηλια Mαγκλινη
ΜΟΥΣΙΚΗ. «Πατέρα;» «Ναι, γιε μου;» «Θέλω να σε σκοτώσω». Οι κλασικοί στίχοι του Τζιμ Μόρισον, έτσι όπως ακούγονται στο θρυλικό «The End», των Doors, ενέπνευσαν τον τραγουδιστή Τόνι Φερνάντεζ ήδη απ’ όταν ήταν έντεκα χρόνων. Κι αυτό διότι και εκείνος μισούσε τον πατέρα του - ο οποίος, όπως μας δήλωσε ο ίδιος, κακοποιούσε συστηματικά τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Και γι’ αυτό ο Φερνάντεζ αποφάσισε να ερμηνεύει δημοσίως τραγούδια των Doors, με την μπάντα που έχει σχηματίσει, τους Peace Frog (όνομα που παραπέμπει σε ένα από τα πιο ωραία τραγούδια των Doors). Με αυτή την μπάντα ο Τόνι Φερνάντεζ θα δώσει τρεις συναυλίες στη χώρα μας: στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 16 Μαρτίου και στο «Παλλάς», στην Αθήνα, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Μαρτίου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει φυσικά ρεπερτόριο των Doors καθώς ο Φερνάντεζ και οι Peace Frog επιδίδονται σε μια δυναμική, γεμάτη πάθος μίμηση του θρυλικού συγκροτήματος των ’60s.
«Στα έντεκά μου είδα το “Αποκάλυψη τώρα”, όπου και ακούγεται το “The End”. Τότε φυτεύτηκε ο σπόρος των Doors μέσα μου», μας είπε ο Φερνάντεζ. «Είχα περίπου την ίδια άθλια παιδική ηλικία με τον Μόρισον. Μάλιστα, όταν το 2003 συνάντησα τον Ρόμπι Κρίγκερ των Doors και του διηγήθηκα την ιστορία με τον πατέρα μου και πόσο τον μισούσα, είπε “Αυτό είναι ανατριχιαστικό”. Χάρη στον Μόρισον έκανα την επανάστασή μου, βρήκα ένα καταφύγιο ώσπου ο πατέρας μου μας εγκατέλειψε και ησυχάσαμε. Κατά κάποιο τρόπο, όντως σκότωσα τον πατέρα μου. Ξεκίνησα και κιθάρα χάρη στον Μόρισον».
Προσωπικοί δαίμονες
Ο Φερνάντεζ άρχισε να παίζει μουσική, κάθε φορά όμως που μιμούνταν τον Μόρισον... γινόταν χαμός. Ισως διότι κάθε φορά που «παίζει» τον Μόρισον, «βάζει μέσα τις δικές του συγκρούσεις, τους δικούς του προσωπικούς δαίμονες». Οπότε, το 1998 σχημάτισε τους Peace Frog και δεν ξανάπαιξε τίποτε άλλο. «Για μένα, αυτό είναι τιμή και ευλογία. Στους ίδιους τους Doors αρέσει το σόου που κάνω. Μάλιστα, ο Ρόμπι Κρίγκερ έχει παίξει δύο φορές μαζί μας». Οι Peace Frog εξάλλου προέρχονται από το Βένις της Καλιφόρνιας, όπως οι Doors. «Ο Μόρισον είναι πρώτ’ απ’ όλα ποιητής. Το “American Prayer” είναι η κορυφαία του στιγμή». Κι ο επίσης ιδιοφυής μουσικά Ρέι Μάντζαρεκ; «Ο καλύτερος στα keyboards στον κόσμο. Επαιξα μαζί του το 2010 σε μια φιλανθρωπία. Αυτός ανακάλυψε το ταλέντο του Μόρισον στην παραλία του Βένις, το 1965».
Kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!