Tα μυστικά του Stonehenge

PATHFINDER



Το διάσημο μνημείο του Stonehenge θα σκαναριστεί με μία υπερσύγχρονη τεχνολογία λέιζερ, που ίσως αποκαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά του σχετικά με το πώς και το γιατί δημιουργήθηκε.

Το λέιζερ θα περάσει από όλες τις ορατές επιφάνειες των βράχων που απαρτίζουν το Stonehenge, πολλές εκ των οποίων έχουν καλυφθεί με λειχήνες.
Η έρευνα είναι ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου.
«Οι επιφάνειες των βράχων του Stonehenge κρύβουν συναρπαστικά μυστικά από το παρελθόν,» αναφέρει ο αρχαιολόγος Dave Batchelor.
Η ομάδα αναζητά αρχαία «βραχώδη» τέχνη, αλλά και κάποια σύγχρονα γκράφιτι.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που άφησαν το σημάδι τους στους βράχους είναι ο «Wren», που πιστεύεται ότι πρόκειται για τον Sir Christopher Wren, τον αρχιτέκτονα που σχεδίασε τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.
Η οικογένεια του Wren είχε ένα σπίτι κοντά στο Stonehenge και φαίνεται πως ο αρχιτέκτονας περνούσε αρκετό διάστημα εκεί, επομένως το στοιχείο αυτό προσθέτει περισσότερη αξιοπιστία στον παραπάνω ισχυρισμό.


Η νέα έρευνα θα αποτελέσει το πιο ακριβές ψηφιακό μοντέλο του διασημότερου προϊστορικού μνημείου στον κόσμο, καθώς θα καταγράψει κάθε λεπτομέρεια και ανομοιομορφία στις επιφάνειες των βράχων, με ανάλυση 0,5 χιλιοστά.
Η μελέτη που διενεργήθηκε το 1993 ήταν φωτογραφική και κατέγραψε τις λεπτομέρειες με ακρίβεια μόλις 2 εκατοστά.
«Η νέα αυτή έρευνα θα καταγράψει πολλές περισσότερες πληροφορίες για τις λεπτομέρειες του μνημείου και τον περιβάλλοντα χώρο,» δήλωσε ο Paul Bryan, επικεφαλής γεωχωρικών ερευνών του English Heritage, του φορέα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγγλίας.
Το λέιζερ θα χρησιμοποιηθεί και για την χαρτογράφηση των εκχωματώσεων γύρω από την περιφέρεια των βράχων αλλά και για τον περιβάλλοντα χώρο, στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος.
BBC News

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!