5 έως 8 Μαΐου ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ
Δεν υπάρχουν τέλειοι θεσμοί. Αρκεί να έχουν διάρκεια και να μη δημιουργούνται για να εξυπηρετήσουν πρόσκαιρα πολιτικά συμφέροντα.
Το εξώφυλλο του προγράμματος για το αφιέρωμα «Οταν οι ιδέες εξεγείρονται» Η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με την αβεβαιότητα της επιβίωσής της και με πενιχρά οικονομικά μέσα. Τη δεύτερη χρονιά βρέθηκε στα πρόθυρα της συρρίκνωσης ή της ακύρωσης που άφησαν οι εκλογές του 2004. Συνέχισε με λίγα χρήματα, ακούστηκαν πολλά αρνητικά, με κορυφαία αμφισβήτηση ότι δεν έχει διεθνή χαρακτήρα. Ομως επιβίωσε, έχοντας μέχρι πέρυσι απέναντί της το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.
Φέτος, η 8η Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έχει συμμάχους τους πρώην αντιπάλους της. Ο νέος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κατάλαβε αμέσως ότι πρόκειται για ένα εργαλείο πολιτισμού υπέρ της πόλης. Εθεσε σε πλήρη λειτουργία το μηχανισμό του δήμου για να γίνει διάχυση των εκδηλώσεων. Στο πλευρό του στάθηκε και το βορειοελλαδίτικο εκδοτικό σωματείο, εγκαταλείποντας την εσωστρεφή συντεχνιακή πολιτική του.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ έχει εξασφαλίσει ώς το 2015 τα απαραίτητα κονδύλια, όλα από το ΕΣΠΑ. «Θέλουμε η Εκθεση να είναι της Θεσσαλονίκης», τόνισε χθες ο Παύλος Γερουλάνος. «Θέλουμε να γίνει σημείο επαφής και διαλόγου για ανθρώπους του βιβλίου και του πολιτισμού. Να γίνει χώρος διεθνούς προβολής της πόλης». Γι' αυτό προικοδότησε την 8η έκθεση με 460.000 ευρώ.
Αισιόδοξος για τη φετινή διοργάνωση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της HELEXPO Πάρις Μαυρίδης. Δημοσιοποίησε ότι μέχρι στιγμής οι αιτήσεις για συμμετοχή έχουν φτάσει τις 166, 30% περισσότερες από πέρυσι.
Η 8η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης έχει προετοιμάσει αφιέρωμα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ («Οταν οι ιδέες εξεγείρονται»). Κι ακόμη, θ' ανοίξει δημόσιο διάλογο, με θέμα «Βιβλίο και εκπαίδευση, τι πρέπει ν' αλλάξει;». Συνολικά θα έρθουν 190 συγγραφείς -110 Ελληνες και 80 ξένοι. Ξεχωρίζουν οι Ταρίκ Αλί, Ντάβιντ Γκρόσμαν και Γκάμαλ Γκιτάνι, ο βιογράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρίτσαρντ Στόνμαν και ο Σέρβος εκδότης Ελλήνων και συγγραφέας, Βλάντισλαβ Μπάγιατς.
Το Περίπτερο Οδυσσέας Ελύτης τιμά τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα. Ο λογοτεχνικός περιοδικός Τύπος θα έχει τη Γωνιά των Περιοδικών Λόγου και Στοχασμού. Δεν θα απουσιάζουν οι νέες τεχνολογίες, ενώ έχει προβλεφθεί και «Περίπατος Πολιτισμού», μία συνέργεια με το Δήμο Θεσσαλονίκης. *
info: Η έκθεση θα διαρκέσει από 5 ώς 8 Μαΐου, εγκαταστάσεις HELEXPO Θεσσαλονίκης. Χορηγός επικοινωνίας είναι και η «Ελευθεροτυπ
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!