Οι αρχαιότερες βραχογραφίες της Αφρικής;


Τοίχωμα σπηλαίου στο Laas Geel με βραχογραφίες.


Μια πλειάδα πολύχρωμων ζώων και ανθρώπινων μορφών κοσμεί μια σειρά από σπήλαια στη Βόρεια Σομαλία, εκπροσωπώντας τις αρχαιότερες και ίσως ομορφότερες βραχογραφίας της Αφρικής. Πρόκειται για τις βραχογραφίας των δέκα σπηλαίων του Laas Geel, (πηγή των καμήλων), κοντά στη Χαργκέισα, την πρωτεύουσα ενός από τα νεότερα και πιο αμφιλεγόμενα κράτη του κόσμου, της Σομαλιλάνδης.

Φερμένες στο φως από Γάλλους αρχαιολόγους το 2002, οι βραχογραφίες αποτελούν ένα παράθυρο στο παρελθόν των αρχαίων Σομαλών. Η καθημερινή ζωή πριν από 5.500 χρόνια αποτυπώνεται έντονα, σε τόνους του καφέ, του πορτοκαλί, του λευκού και το κόκκινου. Αγελάδες και βοσκοί, καθώς και άγρια ζώα παρελαύνουν νοητά στους τοίχους των σπηλαίων, ανακαλώντας την εποχή που το Κέρας της Αφρικής ήταν μια εύφορη έκταση, ενώ τα ίδια τα σπήλαια βρίσκονταν στη συμβολή δύο ποταμών, που σήμερα είναι ξηραμένοι.

Φυσικά, η διαχρονική πορεία του χώρου δεν ήταν εύκολη. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι περίεργες μορφές κινούσαν τον φόβο των κατοίκων που τις θεωρούσαν δαιμονικές και τις εξευμένιζαν με θυσίες. Όταν κατάλαβαν την αξία τους τις απομυθοποίησαν και η λεηλασία ξεκίνησε. Την κατάσταση δυσκόλεψε η εμφύλια διαμάχη που οδήγησε στην αυτονόμηση της Σομαλιλάνδης, που όμως δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Σήμερα οι τοπικές αρχές παλεύουν για την προστασία του χώρου που, μετά από πολλές περιπέτειες, μπορεί να αποδειχθεί ως ένας από του σημαντικότερους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς του πλανήτη.

Πηγή: AFP

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!