Μικροεπεισόδια κοντά στον Βωμό στο Μοναστηράκι




Λινα Γιανναρου

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Ενταση και μικροεπεισόδια χθες στο Μοναστηράκι όταν πολίτες προσπάθησαν να διακόψουν τα έργα κατάχωσης του Βωμού των Δώδεκα Θεών του Ολύμπου, ο οποίος -υπενθυμίζεται- «αναδύθηκε» στο πλαίσιο των έργων ανακαίνισης της γραμμής του ΗΣΑΠ και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι πολίτες σχημάτισαν κλοιό γύρω από το μνημείο, ο οποίος διασπάστηκε από την αστυνομία που ανέλαβε τη φρούρηση του χώρου. Εως αργά χθες πάντως οι εργασίες δεν είχαν συνεχιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επεισόδια κατήγγειλαν με χθεσινή ανακοίνωσή τους τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διάσωση και ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών και του Ελέους, που μέχρι τη Δευτέρα βρίσκονταν συνεχώς στον χώρο για να αποτρέψουν τα συνεργεία της ΗΣΑΠ Α. Ε. να πιάσουν δουλειά. Οπως αναφέρουν, το βράδυ της 12ης Απριλίου αποχώρησαν, έχοντας για πρώτη φορά λάβει τη δέσμευση από την πολιτεία ότι τα μνημεία της Αρχαίας Αγοράς στο σύνολό τους θα αναδειχθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία. «Τα μέλη της Πρωτοβουλίας που επί δύο μήνες αγωνιζόμασταν νυχθημερόν για τη διάσωση και ανάδειξη του Βωμού δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με τα όσα συνέβησαν σήμερα το πρωί», τονίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την κατάχωση του ναού, πιστό στην αντίληψη ότι τα μνημεία προστατεύονται καλύτερα... κρυμμένα.


kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!