Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί με έμπνευση τη «Σχεδία της Μέδουσας» του Τεοντόρ Ζερικό


Ο πίνακας του Τεοντόρ Ζερικό «Η σχεδία της Μέδουσας» είναι η αφορμή και η αιτία για την παράσταση του Θωμά Μοσχόπουλου «Μέδουσα». Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια, που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών 2011.

Πρόκειται για μια θεατρική σύνθεση στην οποία συμμετείχε όλη η ομάδα που δουλεύει μαζί με τον σκηνοθέτη εδώ και αρκετά χρόνια (ξεκινώντας από το Αμόρε - Θέατρο του Νότου).


Το ναυάγιο της φρεγάτας «Μέδουσας», το 1816, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τον νεαρό τότε γάλλο ζωγράφο να δημιουργήσει, τελικά, ένας από τους σημαντικότερους πίνακες του ρομαντισμού. Εκείνο το καλοκαίρι, μετά το τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων και την Παλινόρθωση της δυναστείας των Βουρβόνων, η φρεγάτα «Μέδουσα» απέπλευσε από τη Γαλλία με προορισμό την Σενεγάλη. Ο νέος κυβερνήτης, ένα σώμα στρατού και επιβάτες επρόκειτο να εγκατασταθούν για να δώσουν ζωή στην αφρικανική χώρα. Οταν το πλοίο έπεσε σε ύφαλο, λίγο μετά τον ισημερινό και αρκετά μακριά από την ακτή, μόνο οι επιβάτες της ανώτερης τάξης μπήκαν στις σωσίβιες λέμβους. Οι υπόλοιποι ανέβηκαν σε μια σχεδία για να αφεθούν εν τέλει στη μοίρα τους και στο έλεος των κυμάτων. Δυο βδομάδες αργότερα, όταν έφθασε η βοήθεια, από τους152 μόνον 15 είχαν μείνει ζωντανοί.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε στη συνέχεια πήρε πολιτικές προεκτάσεις. Τότε ήταν που ο Ζερικό ξεκίνησε να δουλεύει με πάθος τον πίνακα, χρησιμοποιώντας για υλικό και μοντέλα εκτός από τους επιζήσαντες, ακόμα και τους πραγματικούς νεκρούς, καθώς μετέφερε στο ατελιέ του πτώματα και ακρωτηριασμένα ανθρώπινα μέλη από το γειτονικό νεκροτομείο και από εκτελεστικά ικριώματα. Σήμερα ο πίνακας εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.


Στην παράσταση ο Θωμάς Μοσχόπουλος μαζί με τους συνεργάτες του, αντλούν από το ιστορικό γεγονός, τον πίνακα του Ζερικό, τον Σοπενχάουερ («Ο κόσμος ως βούληση και ως παράσταση») και τον ρομαντισμό για να συνθέσουν ένα θέαμα που διαθέτει αυτοσχεδιασμό, αφήγηση και μουσική. Τρία αυτόνομα μέρη αποτελούν τη θεατρική «Μέδουσα» με τους τίτλους «Ταξίδι», «Πάθος» και «Ανθρώπινη Σονάτα» - έκαστο διαρκεί περίπου 45 λετπά. Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται στην παράσταση και να την παρακολουθούν με όποια σειρά θέλουν, ώστε τελικά να δημιουργούν τη δική τους εκδοχή. Να προστεθεί ότι στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από το βιβλίο του Τζούλιαν Μπαρνς, «Ιστορία του κόσμου σε 10 και 1/2 κεφάλαια», σε μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ (Ψυχογιός, 1992).








ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

«Μέδουσα», Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια

Πειραιώς 260 (Χώρος Δ΄)

Πρεμιέρα τη Δευτέρα 13 Ιουνίου.

Παραστάσεις ως τις 17/6

Ωρα έναρξης: 19.30.

Είσοδος θεατών ανά μία ώρα

Συνολική διάρκεια παράστασης περίπου 3 ώρες

Εισιτήρια: 25 - 20 - 15


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

«Μέδουσα» του Θωμά Μοσχόπουλου σε συνεργασία με τους: Κορνήλιο Σελαμσή, Αμαλία Μπένετ, Κωνσταντίνο Κυπριωτάκη, Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, Λευτέρη Παυλόπουλο, Ηλία Γιαννακάκη, Τάσο Αγγελόπουλο, Αννα Μιχελή, Ευαγγελία Θεριανού, Αννα Καλαϊτζίδου, Αννα Μάσχα, Κώστα Μπερικόπουλο, Δημήτρη Νασιούλα, Αργύρη Ξάφη, Μαρία Σκουλά, Θάνο Τοκάκη.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!