Ξέρετε ότι: Πρώτοι οι Βίκινγκς αποίκισαν την Αμερική

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ


Η πρώτη ευρωπαϊκή προσπάθεια να αποικιστεί η Αμερική, σχεδόν 500 χρόνια πριν από τον Κολόμβο, πραγματοποιείται από τη μετάβαση των Βίκινγκς στον βόρειο Ατλαντικό, στη Βίνλαντ. Η ακτή του βορειοανατολικού τμήματος της Βόρειας Αμερικής βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Νορβηγία , στην άλλη άκρη του Βόρειου Ατλαντικού , πολύ πέρα από τις ναυσιοπλοκϊές δυνατότητες των Βίκινγκς.

Όλα τα πλοία των Βίκινγκς με προορισμό την Βόρεια Αμερική ξεκίνησαν από την αποικία τους την Γροιλανδία.
Τα ταξίδια προς τη Βίνλαντ οργανώθηκαν στη Γροιλανδία από τους γιούς του Έρικ του Ερυθρού, του ανθρώπου που είχε ιδρύσει την αποικία στη Γροιλανδία το 984. Το κίνητρο τους ήταν να κάνουν αναγνώριση της χώρας, ώστε να δουν τι προϊόντα πρόσφερε και να σταθμίσουν την καταλληλότητα της για εγκατάσταση. Οι πρώτοι ταξιδιώτες, πήραν μαζί τους ζώα ώστε να έχουν την επιλογή της μόνιμης εγκατάστασης, εφ όσον η χώρα ήταν καλή. Μετά από δέκα χρόνια αποικισμού εγκατέλειψαν τη Βίνλαντ, λόγω του μεγάλου πληθυσμού των εχθρικών Ινδιάνων, των περιοχών αυτών, με τους οποίους οι Βίκινγκς δεν μπόρεσαν να συνάψουν καλές σχέσεις.
Η αποικία στη Βίνλαντ απέτυχε, διότι η αποικία της Γροιλανδίας, ήταν πολύ μικρή και φτωχή, βρίσκονταν πολύ μακριά και από Ευρώπη και από τη Βίνλαντ, διέθετε πολύ λίγα ποντοπόρα πλοία και δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει μεγάλους στόλους για εξερευνήσεις, πέρα που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ορδές των Ινδιάνων της Νέας Σκωτίας και του Κόλπου του Αγ.Λαυρεντίου (το 1000 μ.Χ., η αποικία της Γροιλανδίας αριθμούσε 500 ανθρώπους).


Αργότερα όταν οι Βίκνγκς είχαν εγκαταλείψει την ελπίδα εγκατάστασης συνέχισαν να επισκέπτονται την ακτή της Βόρειας Αμερικής επί 300 χρόνια και πλέον για την ξυλεία της και τον σίδηρο.


Πληροφορίες από Diamond J.,Κατάρευση Πώς οι Κοινωνίες Επιλέγουν να Αποτύχουν ή να Επιτύχουν, εκδ. Κάτοπτρο, Αθήνα 2006.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!