Η ΓΓ Ισότητας των Φύλων καταδικάζει την εμφάνιση του Μπερτράν Καντά στο Ηρώδειο




Ο Μπερτράν Καντά την εποχή της δίκης
Την έντονη αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων έχει προκαλέσει η παρουσίαση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, της παράστασης «Γυναίκες» με πρωταγωνιστή τον Μπερτράν Καντά, δηλαδή τον άνθρωπο που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη γυναίκα του, επίσης ηθοποιό, Μαρί Τρεντινιάν, το 2003.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Ουαζντί Μουαουάντ, πρόκειται να ανέβει στο Ηρώδειο στις 9-10 Ιουλίου. Το έργο βασίζεται στις τραγωδίες του Σοφοκλή Αντιγόνη, Ηλέκτρα και Τραχίνιαι.

Ο Μπερτράν Καντά καταδικάστηκε, εξέτισε την ποινή και αφέθηκε ελεύθερος. «Δεν κυκλοφορεί όμως απλώς ελεύθερος, όπως έχει κάθε δικαίωμα που δεν αμφισβητείται, αλλά επιζητεί και το χειροκρότημα του κοινού» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΓ Ισότητας των Φύλων, σημειώνοντας:

«Το Ελληνικό Φεστιβάλ δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Κεμπέκ και της Βαρκελώνης. Δεν έδωσε την απαραίτητη σημασία στην πρόκληση που αποτελεί η παρουσία του Μπερτράν Καντά στη σκηνή του Ηρωδείου και μάλιστα στο θεατρικό έργο 'Γυναίκες', το οποίο -κατά τραγική ειρωνεία- περιλαμβάνει και την Αντιγόνη, σύμβολο αντίστασης απέναντι στην ανδρική εξουσία.

» Το Ελληνικό Φεστιβάλ έχει κερδίσει αναμφισβήτητα την αγάπη του κοινού τα τελευταία χρόνια. Χειροκροτούμε τις παραστάσεις του. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως, δεν χειροκροτούμε. Λυπούμαστε» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Το τραγικό περιστατικό με την Μαρί Τρεντινιάν, κόρη του διάσημου Γάλλου ηθοποιού Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, σημειώθηκε το 2003 στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στη διάρκεια ενός καβγά στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν, ο Καντά -αρχηγός και τραγουδιστής του συγκροτήματος Noir Desir- χτύπησε στο κεφάλι τη Μαρί Τρεντινιάν με αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα και να πεθάνει στο νοσοκομείο λίγες ημέρες αργότερα.

Ο Καντά καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε το 2007, έχοντας εκτίσει το μισό της ποινής του.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!