Ανδρος: Η νεοαστική τάξη οδεύει προς τον Παράδεισο

Κυριακούλης, Καλλιμόπουλος και Διακουμής στην έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο στο ΄Ιδρυμα Κυδωνιέως στo νησί.



Με τίτλο «Η νεοαστική τάξη οδεύει προς τον Παράδεισο», ένας ζωγράφος, ο Αντώνης Κυριακούλης, και δύο γλύπτες, ο Μιχάλης Καλλιμόπουλος και ο Σταύρος Διακουμής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εικαστικού θεσμού «Πλόες» ο οποίος διανύει φέτος την 17η του χρονιά.



Αθήνα


Μια έκθεση που αντιστέκεται στην κρίση που διανύουμε εγκαινιάζεται το Σάββατο 23 Ιουλίου στο ΄Ιδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως στην ΄Ανδρο. Με τίτλο «Η νεοαστική τάξη οδεύει προς τον Παράδεισο», ένας ζωγράφος, ο Αντώνης Κυριακούλης, και δύο γλύπτες, ο Μιχάλης Καλλιμόπουλος και ο Σταύρος Διακουμής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εικαστικού θεσμού «Πλόες» ο οποίος διανύει φέτος την 17η του χρονιά.


Την αφορμή για να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση την έδωσε μια ταινία. «Ο λόγος για τη σπουδαία ταινία "Η εργατική τάξη πάει στον Παράδεισο" η οποία το 1972 είχε βραβευτεί στις Κάνες με το Χρυσό Φοίνικα, μια από τις βασικές ταινίες του ιταλικού κινηματογράφου, εξηγεί στο Βήμα η επιμελήτρια της έκθεσης, κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά. Ο στόχος της επιμελήτριας στην παρούσα έκθεση δεν ήταν να γίνει κανενός είδους κήρυγμα με στόμφο με αφορμή τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, αλλά να δώσει το έναυσμα για μια κριτική και αυτοκριτική με μπόλικες δόσεις χιούμορ και σάτιρας.

«Προσοχή, όμως», διευκρινίζει η επιμελήτρια. «Σάτιρα για να σε ανασυγκροτήσει, κι όχι να σε διαλύσει». Σ' αυτό το πλαίσιο το γυναικοκρατούμενο, ευδαιμονικό και ευτράπελο πάνθεον του Κυριακούλη συνομιλεί με τις ανεκδοτολογικές όψεις των γλυπτών του Καλλιμόπουλου, κι αυτά με τη σειρά τους με τα ρηξικέλευθα και ανατρεπτικά έργα του Διακουμή.


Και οι τρεις καλλιτέχνες παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά παλιότερα αλλά και καινούργιά έργα τους, ειδικά διαμορφωμένα για την παρούσα έκθεση και το σκεπτικό της. «Οι Πλόες XVI δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι σ' αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο που βιώνουμε ως θύτες και θύματα όσων εκθρέψαμε ή με την ανοχή μας αφήσαμε να βλαστήσει, σπέρνοντας άλλοτε ανέμους και θερίζοντας τώρα καταιγίδες…», γράφει η επιμελήτρια στον κατάλογο της έκθεσης. Και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Νίκος Σιγάλας, αναφέρει στο δικό του σημείωμα: «Με τα έργα τους (οι καλλιτέχνες) δεν εικονοποιούν τίποτε συγκεκριμένο. Θίγουν, όμως, συμπεριφορές, νοοτροπίες και καταστάσεις που καθρεφτίζουν ενδεχόμενες όψεις του εαυτού μας και κυρίως ορισμένες συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε…» Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011.




«Η νεοαστική τάξη οδεύει προς τον Παράδεισο»

23/7 έως 25/9 2011

΄Ιδρυμα Π & Μ Κυδωνιέως

Χώρα ΄Ανδρου

22820 24598

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!