Μυτιλήνη:Εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη


Σειρά εκδηλώσεων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, διοργανώθηκαν από την Εταιρεία Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με τη σύντροφό του ποιητή Ιουλίτα Ηλιοπούλου, στον προγονικό χώρο του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά στον Παπάδο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με τα αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου επιτείχιου ανάγλυφου με τη μορφή του Ελύτη, έργο που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης και καθηγητής Θόδωρος Παπαγιάννης.

Μίλησαν η σύντροφος του Ελύτη Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο εκ των δημιουργών της Εταιρείας "Αρχιπέλαγος" Νίκος Σηφουνάκης, καθώς και ο πρόεδρός της Νίκος Κούνδουρος. Ακολούθησαν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης στην ειδικά διασκευασμένη μικρή λαδαποθήκη του βιομηχανικού μνημείου. Το βράδυ, στο μικρό αίθριο του Ελαιοτριβείου Βρανά, έγινε συναυλία με έργα του Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Ελύτη.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο ακόμα μία συναυλία: Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, με τη συνοδεία του Στέφανου Κορκολή στο πιάνο, θα ερμηνεύσει, 27 χρόνια μετά την πρώτη του εκτέλεση, το κλασικό πλέον έργο Προσανατολισμοί του Ηλία Ανδριόπουλου, που αποτελείται από μελοποιημένα μέρη της ομώνυμης πρώτης ποιητικής συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!