Γιακούμο Κοϊζούμι ο εθνικός ποιητής των Ιαπώνων, κατά το ήμισυ, Λευκαδίτης


Ο ελληνικής καταγωγής (κατά το ήμισυ) συγγραφέας που λάτρεψαν οι Ιάπωνες - τον θεωρούν εθνικό ποιητή τους - και χάρη στο έργο του έγινε ευρύτερα γνωστή στον δυτικό κόσμο η γιαπωνέζικη λογοτεχνία, ο γεννημένος στη Λευκάδα Λευκάδιος Χερν, ή Γιακούμο Κοϊζούμι για τους Ιάπωνες, θα έχει τον Νοέμβριο την τιμητική του.

Στο πλαίσιο προσπάθειας να συστήσει στο ευρύ αναγνωστικό κοινό καλλιτέχνες, ανθρώπους του πνεύματος οι οποίοι δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστοί αλλά έχουν σχέση με την Ελλάδα, είτε λόγω καταγωγής, είτε γιατί είναι φιλέλληνες, είτε γιατί ο τόπος αποτελεί πηγή έμπνευσης, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (του Ιδρύματος Ωνάση), παρουσιάζει κάθε χρόνο (από πέρσι) έναν λογοτέχνη και το έργο του μέσα από πολυποίκιλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «Αγνωστος Ελληνισμός».

Αυτή τη φορά τιμώμενος συγγραφέας είναι ο γιος της τσιριγώτισσας Ρόζας Κασσιμάτη και του ιρλανδού στρατιωτικού χειρουργού του βρετανικού στρατού Τσαρλς (Κάρολου) Χερν, που γεννήθηκε στη Λευκάδα.

Πολυποίκιλες εκδηλώσεις προγραμματίζονται για τον «Καζαντζάκη των Ιαπώνων» με γενικό τίτλο «Λευκάδιος Xερν, Lefkadio Patrick Hearn, Yacumo Koizumi: σπουδές και ιστορίες για περίεργα πράγματα».

Τίτλος εύστοχος, διότι ο Χερν ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα. Για να καταλάβετε, στη Νέα Ορλεάνη ως δημοσιογράφος έγραφε χρονικά ασυνήθιστων δολοφονιών σε εφημερίδα, ταυτόχρονα έγραφε δοκίμια για αγγλική και γαλλική ποίηση που αναφέρονταν σε έντομα, ενώ στην Αϊτή καταπιάστηκε και με τη συγγραφή βιβλίου για την κρεολική κουζίνα! Ανάμεσα στις εκδηλώσεις είναι και η προβολή ταινίας 3D animation μικρού μήκους που βασίζεται σε ιστορία που έγραψε αυτός ο με πολυκύμαντη ζωή ελληνικής καταγωγής συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Πρόκειται για την ιστορία «Η πηγή της ζωής» που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Το αγόρι που ζωγράφιζε γάτες και άλλες ιστορίες» (Εστία) την οποία ετοιμάζει ο σκηνοθέτης και παραγωγός Παναγιώτης Ράππας με τους συνεργάτες του.

Ο κινηματογραφιστής - μέλος της αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου - όταν έφθασε στην Ελλάδα (υπήρξε ιδρυτικό μέλος του στούντιο Amblin που δημιούργησε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ στο Λονδίνο το '89) αναζήτησε νέους με ειδικότητα στο animation για να στελεχώσει την Time Lapse Pictures Hellas (παρακλάδι της ομότιτλης εταιρείας παραγωγής του Λος Αντζελες).

«Οργάνωσα σεμινάρια και ζήτησα από τα παιδιά να προτείνει το καθένα μια ιστορία από τη λογοτεχνία και με βάση αυτή που θα επιλέξουν να στήσουμε μια παραγωγή από την αρχή. Σενάριο, δημιουργία χαρακτήρων, στόριμπορντ. κ.λπ. Μια από τις προτάσεις ήταν και η ιστορία "Η πηγή της νιότης" του Λευκάδιου Χερν». Η προεργασία που είχε γίνει τότε αποτέλεσε τη βάση για την ταινία, διάρκειας 15 λεπτών, που θα προβληθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.



Πηγή: Τα Νέα,Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!