Στο φως οι αθέατοι θησαυροί της Πινακοθήκης


ΟI κρυμμένοι για δεκαετίες θησαυροί της Εθνικής Πινακοθήκης ήρθαν στο φως λίγο προτού το κτίριο εκκενωθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η πολυπόθητη επέκτασή του.

Μόλις 480 έργα βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης. Τα υπόλοιπα βρίσκονται θαμμένα στα σκοτάδια των αποθηκών. Η έκθεση «Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης, άγνωστοι θησαυροί από τις συλλογές της», που εγκαινιάστηκε τόσο στο κτίριο της Πινακοθήκης όσο και στη Γλυπτοθήκη στο Γουδή, μας αποκαλύπτει 580 αριστουργήματα. Και τι δεν βγήκε από τα έγκατα του κτιρίου: έργα των Πικάσο, Ρέμπραντ, Ντίρερ, Βολανάκη, Γύζη, Λύτρα, Παρθένη, Γκίκα, Τσαρούχη, Γαΐτη, Μόραλη κ.ά. Στα highlights της έκθεσης κορυφαία θέση έχει το περίφημο γυναικείο κεφάλι του Πάμπλο Πικάσο, η «Ψυχή» του ζωγράφου και γλύπτη της βικτωριανής εποχής Τζορτζ Φρέντερικ Γουότς, το σεληνιακό τοπίο του Λούτσιο Φοντάνα, δύο μικρά παραστατικά έργα του Μοντριάν, τριάντα οκτώ σπάνια χαρακτικά του Ντίρερ, οι δεκαέξι οξυγραφίες του Ρέμπραντ, «Η Αντιγόνη και ο Πολυνείκης» του Νικηφόρου Λύτρα. Δεν πρόκειται πάντως για μία ενιαία έκθεση αλλά για έξι: Αγνωστα έργα από τη δυτικοευρωπαϊκή συλλογή, που επέλεξε η Εφη Αγαθονίκου: από Ντελακρουά μέχρι προραφαηλίτες και αναγεννησιακούς ζωγράφους. Ελληνική τέχνη μέσα από τοπία των αρχών του 20ού αιώνα, με έργα των Λύτρα, Μαλέα, Παρθένη, Τριανταφυλλίδη. Σχέδια και χαρακτικά. Η γενιά του 'Α30, αποφορτισμένη από τα βάρη της «ελληνικότητας», μέσα από πορτρέτα. Συγκρουόμενα ρεύματα στη μεταπολεμική τέχνη. Γλυπτά που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ, σε επιμέλεια της υπεύθυνης της Γλυπτικής Τώνιας Γιανναδάκη.

Οι εργασίες της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούνιο. Το έργο, κόστους 32 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και ενισχύεται από χορηγία 13 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Η επέκταση θα διπλασιάσει τους εκθεσιακούς χώρους της Πινακοθήκης. Οπότε τα «Αδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης» είναι ο ιδανικότερος αποχαιρετισμός. Η παρουσίαση των θησαυρών θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου 2012.
Express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!