«Μού ’ταξες ταξίδι να με πας...»

ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

«Με τη Σώτια Τσώτου γράψαμε τέσσερα τραγούδια, ανάμεσά τους και το "Βραδιάζει" με τον Στέλιο Καζαντζίδη και το "Μού 'ταξες ταξίδι να με πας" με τη Δήμητρα Γαλάνη», λέει ο Χρήστος Νικολόπουλος στα «ΝΕΑ». «Εχω παίξει όμως σε πολλά τραγούδια της, του Κώστα Χατζή και άλλων, και την παρακολουθούσα στο έργο της. Θεωρώ πως είναι μια σπουδαία στιχουργός και ότι είχε έναν δικό της τρόπο γραφής, ιδιαίτερο, και είχε μια συγγένεια με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Εκείνο που την χαρακτήριζε ήταν τα ποιοτικά θέματα, είτε ήταν ερωτικό το περιεχόμενο είτε κοινωνικό, όπως στο "Βραδιάζει"».

«Οταν κοιτάς από ψηλά» έγραψε σε μουσική Κώστα Χατζή η Σώτια Τσώτου και από ψηλά βλέπει από χθες ένα ελληνικό τραγούδι κατά τι φτωχότερο χωρίς εκείνην





Η εμπλοκή της με τον στίχο οφειλόταν σε δύο... Παπαδόπουλους (όπως είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξη στην κόρη της Δέσποινα, στο «Δίφωνο», το 2009): στον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο και στον ποιητή και δημοσιογράφο Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Κι αυτό γιατί με το απριλιανό πραξικόπημα του 1967 έκλεισε η εφημερίδα «Ελευθερία», όπου η Σώτια Τσώτου εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Η ίδια συνελήφθη πολλές φορές από τη χούντα και στην απομόνωση εμπνεύστηκε τους στίχους τού «Βρε δε βαριέσαι, αδελφέ» και του «Να 'τανε το Εικοσιένα» ενώ είχε προηγηθεί ο Λευτέρης που την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τον στίχο και τη βοήθησε πολύ - όπως η ίδια αναγνώριζε μέχρι τέλους.

Η Σώτια (Σωτηρία) Τσώτου, στιχουργός δεκάδων επιτυχιών, άφησε χθες την τελευταία της πνοή ύστερα από διετή μάχη με τον καρκίνο. Πρόλαβε όμως να ζήσει μια πλήρη ζωή, να κάνει οικογένεια (η κόρη της Δέσποινα εργάζεται ως δημοσιογράφος και η άλλη κόρη, η Ασημένια, είναι μουσικός και τραγουδίστρια), να αφήσει πίσω της μεγάλες επιτυχίες με σημαντικούς δημιουργούς, να ταξιδέψει και να διαβάσει πολύ. Οπως και ήθελε.

Γεννημένη το σκληρό 1940 στη Λιβαδειά, μοναχοπαίδι εύπορης οικογένειας, σπούδασε στην Ελληνογαλλική Σχολή «Σεν Ζοζέφ» ενώ παράλληλα με τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη άρχισε να δουλεύει ως δημοσιογράφος.

Πολυγραφότατη - η κορυφαία ανάμεσα στη χορεία των νεότερων γυναικών στιχουργών όπως η Σμαρούλα Μαραγκουδάκη, η Τασούλα Θωμαΐδου, η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου -, έγραψε γύρω στα 300 κομμάτια και δέκα προσωπικά άλμπουμ με τους Απόστολο Καλδάρα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιώργο Κριμιζάκη, Τάκη Σούκα, Δώρο Γεωργιάδη κ.ά. Συμμετείχε σε πολλούς δίσκους όπως στο «Να 'τανε το Εικοσιένα» του Κουγιουμτζή, συνεργάστηκε με τον Γιάννη Σπανό, τον Χρήστο Νικολόπουλο (ανάμεσα σε άλλα στον εμβληματικό δίσκο «Βραδιάζει» με τον Στέλιο Καζαντζίδη), με τους Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Πάριο, Μαρινέλλα (μαζί έκαναν τις μεγάλες επιτυχίες «Για σένανε μπορώ», «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει» στο θρυλικό «Ρεσιτάλ» με τον Κώστα Χατζή κ.λπ.), Χαρούλα Αλεξίου, Αννα Βίσση, Γιάννη Πουλόπουλο, Δημήτρη Μητροπάνο, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά.

Βεβαίως η συνεργασία της με τον Κώστα Χατζή άφησε εποχή αφού έγραψε στίχους στο μεγαλύτερο κομμάτι του έργου τού αιρετικού τραγουδοποιού με αποκορύφωμα το ευπώλητο για χρόνια «Ρεσιτάλ» και το εμβληματικό «Απ' το αεροπλάνο».

Η Σώτια Τσώτου - που απέφευγε τη δημοσιότητα και έζησε ήσυχο βίο - είχε επίσης βραβευτεί δύο φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με πρώτο βραβείο στο τραγούδι «Αν ήμουν πλούσιος» με τον Δώρο Γεωργιάδη, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1974 απέσπασε το 2ο Βραβείο με το τραγούδι «Αν» σε μουσική Γιώργου Κριμιζάκη και ερμηνευτή τον Μιχάλη Βιολάρη ενώ συμμετείχε στην Eurovision του 1979 με το τραγούδι «Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ» που ερμήνευσε η Ελπίδα, κατακτώντας την όγδοη θέση.

Επίσης, το μουσικό θέαμα με τη Μαρινέλλα «Εικόνες» σε στίχους δικούς της και μουσική Δώρου Γεωργιάδη στο «Zoom» της Πλάκας συγκαταλέγεται στις επιτυχίες της, όπως και τα Χριστούγεννα του 1990, στο εορταστικό πρόγραμμα του Αntenna που παρουσίασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, όταν έγραψε τη μία από τις τέσσερις αυτοτελείς χριστουγεννιάτικες ιστορίες με τον τίτλο «Ο τέταρτος μάγος».

Το σίριαλ «Φάκελος Αμαζών» με τον Γρηγόρη Βαλτινό είχε επίσης την υπογραφή της ενώ το 1999 στο Θέατρο Αθηνά παρουσιάστηκε το έργο της «Παραμονές του 2000» σε μουσική Κώστα Χατζή.

Το 2007, στην τηλεοπτική σειρά του Alpha «Για την καρδιά ενός αγγέλου», έγραψε το τραγούδι των τίτλων τέλους «Ασπρα φορώ όταν πενθώ», σε μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου, που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Η οικογένειά της παρακαλεί, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν υπέρ των σκοπών του Χαμόγελου του Παιδιού.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!