Στο διαδίκτυο ψηφιοποιημένο ΤΟ «Principia Mathematica» του Sir Isaac Newton - Αναζητώντας τους λόγους γραφής τους στα αρχαία ελληνικά


Ο Σερ Ισαάκ Νεύτων (1643 – 1727). Άγγλος Φυσικός, Μαθηματικός, Αστρονόμος, Φιλόσοφος, Αλχημιστής και Θεολόγος. Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον «νόμο της βαρύτητας» .
Το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, όπου δίδασκε ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων, ψηφιοποίησε τα χειρόγραφα και τα πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του, που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του αντίτυπο, και τα ανήρτησε στο διαδίκτυο επιτρέποντας στον οποιονδήποτε να τα δει και να τα μελετήσει.
Βλέποντας το «Principia Mathematica» αυτό που πρώτα-πρώτα παρατηρεί κανείς είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί, είναι τα αρχαία ελληνικά ενώ η σημειώσεις του παραπλεύρως του κειμένου είναι στην αγγλική γλώσσα.
Αν κανείς αναζητούσε τους λόγους για την χρήση της αρχαίας ελληνικής από τον Νεύτωνα θα μπορούσε να καταλήξει σε μια ποικιλία απαντήσεων.
Ένας λόγος θα ήταν σίγουρα η μόρφωση που είχε λάβει. Η παιδεία που έλαβε ο Νεύτων ήταν στο Γκράντχαμ, και βασιζόταν κυρίως στην αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία. Μελετούσε τους αρχαίους έλληνες και άλλους συγγραφείς επηρεασμένους από την αρχαία ελληνική γραμματεία- επιστήμη, συγγραφείς όπως: ο Αριστοτέλης, ο Κέπλερ, ο Γαλιλαίος ο Ντεκάρτ, ο Ευκλείδης, κ.λπ.
Ένας άλλος λόγος θα ήταν...
Περισσότερα στο http://xirosg.blogspot.com/2012/01/principia-mathematica-sir-isaac-newton.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!