Το τέλος της αριστερής ευδαιμονίας





Τι γνωρίζουν οι σημερινοί νέοι για τον μύθο του Χατζιδάκι, του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Τσαρούχη, τους μύθους ανθρώπων και τόπων και ιδεών; Τι θυμούνται από τον «Μαγεμένο αυλό», τι από το «Μουσείο», το «Βρώμικο ψωμί» του Σαββόπουλου και τον «αέρα» της Επιδαύρου, που έφυγαν όλα - άνθρωποι και έννοιες και χώροι - ανεπιστρεπτί; Πόσο ισχύει το απόφθεγμα, «ουδείς αναντικατάστατος»; Με 19 μύθους, θρύλους και ιστορίες για ανθρώπους και χώρους, με 19 «μνημοτεχνήματα» που ανασύρει από τη μεταπολιτευτική μνήμη του επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης στο τέταρτο εκδοτικό εγχείρημά του, «Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα» (εκδόσεις Πόλις) που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη με τη συμβολή φιλολόγων και αρχιτεκτόνων φίλων του που αναρωτήθηκαν αν η γραφή είναι φιλμική ή η φιλμογραφία του λογοτεχνική. Και ο σκηνοθέτης του «Παρασκηνίου» τούς απάντησε για το τέλος της «αριστερής μεταπολιτευτικής ευδαιμονίας», για το σινεμά που επιχειρούσαν με πρότυπο τη λογοτεχνία και για τη μνήμη που γίνεται γραφίδα και μνημειώνει ζώντες και τεθνεώτες - ανθρώπους και ιδέες και οράματα ακόμα και δρόμους και λέξεις και τραγούδια και καφενεία και εστιατόρια, ακόμα και έναν παλιό γαλλικό μπερέ).
Β.Χ.

Η ΕΡΤ γίνεται 46 ετών
Αύριο συμπληρώνονται 46 χρόνια από την πρώτη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης και η ΕΡΤ ανεβάζει στους ιστότοπους http://www.ert.gr και http://www.ert-archives.gr την εκπομπή «30 χρόνια τηλεόραση, τότε και τώρα» σε σκηνοθεσία Θάνου Χρυσοβέργη και επιμέλεια Κώστα Χριστοφιλόπουλου. Πρόκειται για παραγωγή - ντοκουμέντο που είχε γυριστεί με αφορμή τα 30 χρόνια τηλεόρασης (από τις 23 Φεβρουαρίου 1966) και στον φακό της κάμερας ο τότε γενικός διευθυντής του ΕΙΡ (Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας, όπως λεγόταν) Αναστάσιος Πεπονής αναφέρεται στις πρώτες προσπάθειες εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού του Ιδρύματος, στους συντελεστές του νέου - για εκείνη την εποχή - εγχειρήματος και τις πρώτες μεταδόσεις σήματος του πειραματικού σταθμού το 1965. Το κλίμα που επικρατούσε στην έναρξη της πρώτης εκπομπής μεταφέρει ο τότε διευθυντής προγράμματος Γιώργος Δάμπασης και η εκφωνήτρια Ελένη Κυπραίου θυμάται τα πρώτα τηλεοπτικά προγράμματα. Για την αποδοχή των εκπομπών με πολιτιστικό περιεχόμενο από τους λιγοστούς τηλεθεατές φαίνεται να μιλάει στην κάμερα η σκηνοθέτις και παραγωγός Ευγενία Περιορή, ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος αναφέρεται στις διαφορετικές φάσεις της διαδρομής της ελληνικής τηλεόρασης και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, αναπληρωτής γενικός διευθυντής ΕΡΤ την πενταετία 1981-1984, καταθέτει τη γνώμη του για τον ρόλο της κρατικής ΕΡΤ.
Χ.Ν.Ε.Ι.

Γεύση κόντρα στην κρίση
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, λέει ο λαός. Και ένα από τα πιο δραστήρια μουσεία της Αθήνας, το Κυκλαδικής Τέχνης (Ν. Δούκα 4), δεδομένης της κρίσης έβαλε τα δυνατά του να κερδίσει το χαμένο έδαφος και το μικρό, αλλά συμπαθητικό καφέ του με τη διαπερατή οροφή να ξαναγίνει στέκι. Νέο μενού με ενδιαφέρουσες γεύσεις όπως τα χειροποίητα ραβιόλι με μους κόκκινης πιπεριάς ή το ψαρονέφρι με μέλι και θυμάρι και συμπαθητικές τιμές - ενδεικτικά ένα σάντουιτς κοστίζει 4,5 ευρώ - το Αίθριο, όπως ονομάζεται το καφέ - εστιατόριο του μουσείου διαθέτει δωρεάν ασύρματο δίκτυο, δέχεται παραγγελίες για γλυκά που μπορείτε να πάρετε πακέτο και μπορεί να λειτουργήσει εκτός ωραρίου του μουσείου κατόπιν συνεννόησης. Αν μη τι άλλο, ένας καλός συνδυασμός για να τραφούν το σώμα και το πνεύμα όσων κινούνται πέριξ του Κέντρου.
Μ.Α.
ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!