Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης:Η Μακεδονική Δεκάπολη στην Ιορδανία μέσα από το φωτογραφικό φακό





Φωτογραφίες από τη Μακεδονική Δεκάπολη στην Ιορδανία παρουσιάζονται από την Τετάρτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού «Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Πρόκειται για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό με το φακό του Ορέστη Κουράκη απεσταλμένου του μουσείου καθώς και του ιορδανού φωτογράφου Χουσείν Ντεμπατζά, ο οποίος καταθέτει τη δική του ματιά για τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής του.



Οπως είναι γνωστό σημαντικές πόλεις ιδρύθηκαν αμέσως μετά το πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην εύφορη κοιλάδα του Ιορδάνη, γύρω από τη λίμνη της Γαλιλαίας, στην περιοχή της σημερινής Βόρειας Ιορδανίας. Σε πολλές μάλιστα δόθηκαν ονόματα γνωστών μακεδονικών πόλεων για δημιουργία πιο στενών δεσμών μεταξύ των διαδόχων. Οι πόλεις της Μακεδονικής Δεκάπολης άκμασαν κατά τους ελληνιστικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους αποτελώντας κοιτίδες - προπύργια διάδοσης του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού στη Μέση Ανατολή με ορατά κατάλοιπα ως και σήμερα.


Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση της φωτογραφικής επίσης έκθεσης «Μέση Ανατολή: άνθρωποι και μνημεία» με τις επιλεγμένες και βραβευμένες φωτογραφίες των ερασιτεχνών φωτογράφων, που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Parallaxi.


Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία του γυναικείου φωνητικού σχήματος «Διώνη».
Πηγή : Το Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!