Ιστορικό οδοιπορικό με τα δάνεια και τις χρεοκοπίες της Ελλάδας…


ΩΣ ένα ιστορικό οδοιπορικό στην Ελλάδα των οικονομικών κρίσεων και των μεγάλων οικονομικών ζητημάτων, μας συστήνεται το βιβλίο του Γιώργου Ρωμαίου «Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών». Οπως σημειώνει ο συγγραφέας, η κρίση χρέους, που αποτελούσε «βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια του ελληνικού κράτους, και η οποία τελικά ξέσπασε το 2009, έχει πλέον μετατραπεί σε μια πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Μέσα σε αυτή την αγωνιώδη περιδίνηση, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με απειλές και ζητήματα που μοιάζουν να επιστρέφουν από το παρελθόν: χρεοκοπίες, αγωνιώδεις προσπάθειες για τη σύναψη εξωτερικών δανείων, διεθνείς οικονομικοί έλεγχοι, έντονες κομματικές συγκρούσεις, εξωτερικές παρεμβάσεις και μια μεγάλη, σχεδόν διαχρονική διαλεκτική περί «οικονομικής κηδεμονίας». Ο συγγραφέας ξεκινά αυτή τη διαδρομή στον χρόνο με πρώτο σταθμό τα δάνεια της «Ανεξαρτησίας» (1824), για να φτάσει μέχρι σήμερα, στην εποχή του ΔΝΤ και της «διάψευσης των προσδοκιών». Μέσα από τις σελίδες αυτού του οδοιπορικού αναδύεται, σχεδόν πάντοτε το σημαντικότερο ίσως ερώτημα, που παραμένει εδώ και πολλές δεκαετίες αναλλοίωτο: μπορεί άραγε το ελληνικό κράτος να καταστεί οικονομικά, άρα και πολιτικά, ανεξάρτητο; Το μακρινό 1947, ο Αμερικανός αξιωματούχος Πολ Πόρτερ έγραψε πως «τα αντιτιθέμενα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος, όσα ενδιαφέρονται διά την διατήρησιν της ελληνικής ανεξαρτησίας, θα πρέπη να προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τας διαφοράς των και να εργασθούν διά το κοινόν συμφέρον της χώρας των. Αν δεν παύση η εσωτερική πολιτική έντασις, η οικονομία της Ελλάδος είναι αδύνατον να αναρρώση».

O Γιώργος Ρωμαίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα από το 1952. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) άρχισε να δημοσιογραφεί στις κερκυραϊκές εφημερίδες. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και στον Κορυδαλλό για τη συμμετοχή του στην αντιστασιακή οργάνωση ΠΑΚ. Από το 1958 μέχρι το 1981 εργάστηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ως κοινοβουλευτικός και πολιτικός συντάκτης και ως διευθυντής σύνταξης. Εχει επίσης χρηματίσει διευθυντής στο «Βήμα της Κυριακής».

Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (1976-1978), γενικός διευθυντής της ΕΡΤ (1981-1984) και πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου (1984). Από το 2000 επανήλθε στη δημοσιογραφία. Είναι συγγραφέας του έργου «Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα» (Εκδόσεις «Πατάκη», 2010).


Εκδόσεις: «Πατάκη»
Express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!