Θεσσαλονίκη: «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη»

Έργα από το Λούβρο, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα έχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της σπονδυλωτής έκθεσης με γενικό τίτλο «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», η οποία θα εγκαινιαστεί το τριήμερο 12-14.10 και θα διαρκέσει έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Δεν πρόκειται ωστόσο για μία μόνο έκθεση, αλλά για πέντε, καθώς τμήματά της θα φιλοξενηθούν και στα πέντε μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό, το Τελλόγλειο, το Μακεδονικό και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που συνεργάστηκαν και συνέπηξαν την Κίνηση των «5 Μ», προκειμένου να προσφέρουν συμπληρωματικές εκδηλώσεις.

Έτσι το κοινό και οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να ανακαλύψουν ένα πολλαπλό Λούβρο, από αριστουργήματα της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης μέχρι έργα σύγχρονων καλλιτεχνών εν ζωή, που προέρχονται από τα τμήματα Γραφικών Τεχνών, Έργων Τέχνης, Γλυπτών και σύγχρονης τέχνης του παρισινού μουσείου.

Μιλώντας χθες σε συνέντευξη τύπου, παρουσία των διευθυντριών των πέντε μουσείων, του δημάρχου Γ. Μπουτάρη και της επιμελήτριας του Μουσείου του Λούβρου Marie-Laure Bernadac, ο Γάλλος πρόξενος Christophe Le Rigoleur τόνισε ότι η έκθεση, εκτός από πολιτιστικό, αποτελεί και πολιτικό γεγονός, μιας και η βούληση ανταποδοτικότητας εκ μέρους του Λούβρου επιβεβαιώνει τη φιλία και την εμπιστοσύνη της Γαλλίας προς την Ελλάδα.

Η διαρκής συνομιλία των Ευρωπαίων καλλιτεχνών, από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, με τους αρχαιοελληνικούς μύθους παρουσιάζεται μέσα από ένα σύνολο 82 έργων, που θα φιλοξενηθούν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, προσφέροντας ένα πανόραμα της ιστορίας της τέχνης στην Ευρώπη μέσα από μια ποικιλία τεχνοτροπιών και ερμηνειών.

Το νήμα που ενώνει την αρχαιοελληνική φιλοσοφία με τον Διαφωτισμό ανιχνεύει η έκθεση "Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή", στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην οποία εκτίθενται, μεταξύ άλλων, οι προτομές του Βολταίρου και του Ρουσσώ του Jean-Antoine Houdon, καθώς επίσης και το μενταγιόν του Jacques-Nicolas Rottiers de la Tour.

Με τίτλο "Η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού", το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί μια έκθεση αφιερωμένη στη σημασιολογία του σταυρού στη Δύση, η οποία δομείται γύρω από το ομώνυμο έργο της βυζαντινής αργυροχοΐας, που έφτασε στη γαλλική πόλη Jaucourt, πιθανόν από σταυροφόρους, μετά το 1204.

Τέλος, η σύγχρονη δημιουργία, όπως αυτή αντιμετωπίζεται από το ιστορικό γαλλικό μουσείο αντιπροσωπεύεται από τις εκθέσεις φωτογραφιών εκθεμάτων του Λούβρου της Nan Goldin () και των Mimmo Jodice και Jean-Christophe Ballot, στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αντίστοιχα.

Α.Τ.
ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!