Μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 θα είναι έτοιμη η νέα Εθνική Πινακοθήκη

«Ήρθε η ώρα της αλήθειας. Επιτέλους είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες για το έργο και το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, στη σημερινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την επέκταση της. Από τη μεριά του ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, Κώστας Τζαβάρας, ανακοίνωσε πως "και οι τελευταίες φάσεις, από δημοσιονομικής πλευράς, για το έργο της μεγάλης σύγχρονης ελληνικής πινακοθήκης, είναι στην τελική ευθεία".
Μετά από συνεχή διαβήματα της σημερινής διεύθυνσης, το Υπουργείο Πολιτισμού ανέθεσε αρχικά στους πρώτους μελετητές (γραφείο Π. & Κ. Μυλωνά και Δ. Φατούρο) την εκπόνηση προμελέτης η οποία αποπληρώθηκε, ύστερα από πολυετή καθυστέρηση, με χορηγία του «Ιδρύματος Μαρία Τσάκος».
Το 2008 το ΥΠΠΟ διενήργησε δημόσιο διαγωνισμό για τις οριστικές μελέτες, ο οποίος κατέληξε στην επιλογή των γραφείων «Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόπουλος-Πανουσάκης» και «Δ. Βασιλόπουλος & Συνεργάτες Ε.Ε.».Το έργο θα προσθέσει στο υφιστάμενο κτίριο των 9.720 τ.μ. άλλα 11.040 τ.μ., υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους (σύνολο 20.760 τ.μ).
Παρούσα στη σημερινή συνέντευξη ήταν και η Γ.Γ του ΥΠΑΙΘΠΑ Λίνα Μενδώνη, η οποία μας ενημέρωσε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επέκτασης. «Ο προσυμβατικός έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και η σύμβαση θα υπογραφεί εντός του Μαρτίου. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 850 ημέρες, δηλαδή έως τον Δεκέμβριο του 2015. Ευελπιστούμε λοιπόν ότι τα Χριστούγεννα του ’15 θα έχουμε μια εντελώς διαφορετική πινακοθήκη, ένα νέο τοπόσημο στο κέντρο της Αθήνας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το έργο της επέκτασης έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, το οποίο θα καλύψει τα 32 εκ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 13 εκ. ευρώ εξασφαλίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών τα έργα θα φυλλάσονται στην Γλυπτοθήκη και σε αποθηκευτικούς χώρους στη Μαγούλα Αττικής.
Όσον αφορά το νέο κτίριο, οι συντελεστές των αρχιτεκτονικών γραφείων που έχουν αναλάβει την επέκταση δήλωσαν πως τα 11.000 επιπλέον τ.μ. θα μοιραστούν σε υπέργειους και υπόγειους λειτουργικούς χώρους. «Οι μόνιμες εκθέσεις θα φιλοξενούνται πλέον σε 4.000 τ.μ., οι περιοδικές σε 2.600 τ.μ, ενώ η βιβλιοθήκη, οι αποθήκες, τα εργαστήρια συντήρησης, το πωλητήριο, τα εκδοτήρια, οι χώροι υποδοχής και τα γραφεία διοίκησης θα επεκταθούν σημαντικά. Το νέο κτήριο θα είναι μια σύνθεση που σέβεται απόλυτα το υπάρχον αρχιτεκτονικό οικοδόμημα. Η σημαντική επέμβαση θα είναι η πλήρης αλλαγή της πρόσβασης στους χώρους της πινακοθήκης, και η είσοδος των επισκεπτών. Η κίνηση στους ορόφους θα γίνεται εξωτερικά, ούτως ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα επαφής με την πόλη. Θα υπάρχει επίσης και ένα νέο κλιμακοστάσιο δεξιά της εισόδου, η οποία θα παραμένει στο ίδιο σημείο, κυλινδρικό, που θα οδηγεί τους επισκέπτες στους υπόγειους εκθεσιακούς χώρους».
Στις 4 Μαρτίου θα γίνει η τελευταία, αποχαιρετιστήρια, ξενάγηση του κοινού στη έκθεση της πινακοθήκης κι έπειτα τα έργα θα κατέβουν απ΄ τους τοίχους για τη μεταφορά τους. Τόσο η κ. Πλάκα, όσο και ο κ. Τζαβάρας, επεσήμαναν πως η πινακοθήκη δεν θα μείνει ανενεργή και σε λήθαργο καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Με θεματικές και περιοδικές εκθέσεις, περίπου 120 πίνακες από τις συλλογές της θα παρουσιάζονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπου φυσικά τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές. Επιπλέον, υπάρχει η πρόθεση να ταξιδέψουν μερικοί από τους «θησαυρούς» μας και στο εξωτερικό, αν βέβαια βρεθούν και τα απαραίτητα για αυτή την ενέργεια χρήματα. Τέλος, με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίασης, η κ. Πλάκα μας ενημέρωσε πως το Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα θα είναι έτοιμο μέχρι τέλος Μαρτίου.
Πηγή: artnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!