Έρευνα ανθρωπολόγων : Οι Νεάτερνταλ εξαφανίστηκαν λόγω της αδύναμης πνευματικής τους ικανότητας

Από τη Σύνταξη
Ένα μοντέλο που αντιπροσωπεύει ο άνθρωπος του Νεάτερνταλ εκτίθεται στο  Εθνικό Μουσείο Προϊστορίας. Ο εγκέφαλος του Νεάτερνταλ είχε προσαρμοστεί ώστε να βλέπει καλυτέρα και να μπορεί να διατηρήσει το μεγάλο σώμα του, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

 

Οι Νεάτρνταλ ζούσαν σε μέρη της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής για 300.000 χρόνια, αλλά εξαφανίστηκαν πριν από 30-40.000 χρόνια περίπου.

Γιατί εξαφανίστηκαν είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν την ανθρωπολογία. Οι θεωρίες λένε ότι έπεσαν  θύματα της κλιματικής αλλαγής ή ότι σφαγιάστηκαν από το Homo sapiens.

Τώρα ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου αναφέρουν ότι η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στην διαθέσιμη πνευματικής τους ικανότητα.

Ο εγκέφαλος του Νεάτερνταλ ήταν διαμορφωμένος ώστε να εξυπηρετεί τον έλεγχο του σώματός του και την όρασή του και λιγότερο για τις άλλες ασχολίες, όπως η κοινωνική του δικτύωση, εξήγησε ο ανθρωπολόγος της Οξφόρδης Eiluned Pearce.

Μεταξύ των πρωτευόντων θηλαστικών, και των ανθρώπων το μέγεθος της κοινωνικής δικτύωσης περιορίζεται των πρώτων από το μέγεθος συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου.

Οι Νεάτερνταλ είναι πιθανό να είχαν αναπτύξει μεγάλα μάτια, λογω που κατάγονταν από υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη και έπρεπε να βλέπουν σε χαμηλότερο φωτισμό από ότι ο Η.Sapiens ο οποίος εξελίχθηκε στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη της Αφρική.

Τα μεγάλα μάτια και η ύπαρξη μεγάλων οπτικών συστημάτων μέσα στο εγκέφαλο περιόριζε το χώρο για την ανάπτυξη των άλλων οργάνων του εγκεφάλου και έτσι  περιοριζόταν  οι   πνευματικές τους  ικανότητες ώστε να  έχουν μια σύνθετη κοινωνική ζωή.

Αν αυτό αληθεύει,  μπορεί να ήταν ένα μειονέκτημα όταν την εποχή των παγετώνων που υπήρχε μειωμένη τροφή, δεν είχαν  τις ικανότητες να οργανώνονται με άλλες ευρύτερες κοινωνικές ομάδες  πέρα από τη δική τους για να αντιμετωπίσουν  το πρόβλημα επιβίωσης τους, ανέφερε ο Robin Dunbar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο εγκέφαλος του Νεάτερνταλ ήταν περίπου στο ίδιο μέγεθος με του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά μπορεί να ήταν διαφορετικά οργανωμένος. Μία ομάδα με επικεφαλής τον Dunbar μελέτησε ανατομικά 13 κρανία Νεάντερταλ και   32 κρανία σύγχρονων ανθρώπων. Οι Νεάτερνταλ είχαν μεγαλύτερες υποδοχές των ματιών. Συνεπώς τα πρωτεύοντα θηλαστικά πρέπει να είχαν μεγαλύτερα οπτικά συστήματα και καταλάμβαναν μεγάλο μέρος στον εγκέφαλο.

Λόγω του σωματικού μεγέθους τους, αλλά και του μεγάλου μέρους των οπτικών συστημάτων δεν διέθεταν την ανάλογη φαιά ουσία που να τους παρέχει τη δυνατότητα  ώστε να αφιερωθούν σε σύνθετα καθήκοντα-ασχολίες.

Επίσης η κατάληψη μέρους του εγκεφάλου από τα μεγάλα οπτικά συστήματα δεν άφηνε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν οι  μετωπιαίοι λοβοί, μια περιοχή ζωτικής σημασίας για την κοινωνική αλληλεπίδραση και για τους σύγχρονους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία υποστηρίζεται η θεωρία ότι οι Νεάτερνταλ οργανώνονταν σε μικρές ομάδες και μετέφεραν την τροφή τους αλλά και άλλα προϊόντα σε μικρές αποστάσεις δηλαδή είχαν  περιορισμένη την ικανότητα του εμπορίου.

Η ικανότητα την κοινωνικής τους οργάνωσης-συμπεριφοράς ήταν το κλειδί για την επιβίωση τους κατά την διάρκεια δύσκολων εποχών , όπως για παράδειγμα της Εποχής των Παγετώνων.

Αν οι Νεάτερνταλ ήταν οργανωμένοι σε μικρές ομάδες και με τις γειτονικές ομάδες δεν είχαν σχέσεις, αυτό σήμαινε λιγότερη βοήθεια για εξεύρεση των πόρων για επιβίωση.

Επίσης οι  μικρές ομάδες είναι λιγότερο ικανές για επιβίωση στις δημογραφικές διακυμάνσεις. Λιγότερο ικανές να διατηρήσουν την πολιτιστική γνώση και τις καινοτομίες. Έχουν λιγότερο ανεπτυγμένες τις ικανότητες για τη δημιουργία της τέχνης, των διακοσμήσεων, των συμβολισμών.

Συνεπώς μεγαλύτερα μάτια άρα και μεγάλα οπτικά συστήματα που σημαίνει ότι είχε λιγότερο χώρο στον εγκέφαλο για να έχει την ικανότητα να αναπτύξει την κοινωνική δικτύωση, κάτι που μπορεί να εξηγήσει την εξαφάνιση του, σε αντίθεση με τον  Homo sapiens που επικράτησε.

 ‘Έτσι οι Επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Νεάτερνταλ εξαφανίστηκε λόγω της αδύναμης πνευματικής του ικανότητας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!