ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:Δηλητηρίασαν απειλούμενους γύπες στην Αμφίπολη Σερρών

Δύο ασπροπάρηδες βρέθηκαν νεκροί στην Αμφίπολη του νομού Σερρών από ερευνητές της Ορνιθολογικής. Οι παγκοσμίως απειλούμενοι με εξαφάνιση γύπες είχαν μόλις φτάσει στην Ελλάδα από το Τσαντ της Αφρικής (μέσω της διώρυγας του Σουέζ, Τουρκίας και Βοσπόρου) προκειμένου να φωλιάσουν στα Μετέωρα.

Ο ένας από τους δύο γύπες είχε πέσει και πέρυσι θύμα δηλητηρίασης αλλά χάρη σε έναν ευαισθητοποιημένο κτηνοτρόφο που τον εντόπισε και ειδοποίησε τους ειδικούς, έλαβε την κατάλληλη θεραπεία και σώθηκε. Πριν απελευθερωθεί ο «Λάζαρος», όπως τον ονόμασαν οι επιστήμονες, είχε τοποθετηθεί από την ομάδα της Ορνιθολογικής ειδικός δορυφορικός πομπός ώστε να καταγράφεται η μεταναστευτική διαδρομή του.

Χάρη σε αυτόν τον πομπό εντοπίστηκαν τα δηλητηριασμένα πουλιά - ο «Λάζαρος» και πιθανώς το μελλοντικό του ταίρι, αφού η προηγούμενη σύντροφός του δηλητηριάστηκε κι εκείνη πέρυσι στα Μετέωρα.

Μάστιγα οι δηλητηριάσεις

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων δεν είναι σπάνια στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην ελληνική ύπαιθρο και παρ' ότι έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε εξαφανίσεις προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας, συνεχίζει να περιορίζει δραστικά και τους εναπομείναντες πληθυσμούς καταδεικνύοντας ότι τόσο οι πολίτες μεμονωμένα όσο και η συντεταγμένη πολιτεία αδιαφορούν για το πρόβλημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι εξαφανίστηκε η μεγαλύτερη αποικία όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα ύστερα από μαζική δηλητηρίαση στα Στενά του Νέστου, ενώ εντοπίστηκε δηλητηριασμένος μαυρόγυπας στα Λουτρά Έβρου.

Από τις αρχές της εφετινής χρονιάς έχουν ήδη εντοπιστεί τέσσερα σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης προστατευόμενων ειδών: δύο στικταετοί στο δέλτα του Νέστου, ένας λύκος στον Όλυμπο, μια αρκούδα με το μικρό της στα Γρεβενά, με αποκορύφωμα τους δύο παγκοσμίως απειλούμενους ασπροπάρηδες στις Σέρρες.

Για την αντιμετώπιση των δηλητηριασμένων δολωμάτων το ελληνικό κράτος δεν διαθέτει καν εργαστήριο για τοξικολογικές εξετάσεις, η δε φύλαξη της υπαίθρου καθίσταται, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, πιο ελλιπής από ποτέ.

«Με λιγότερα από 20 ζευγάρια στη χώρα, κάθε απώλεια φέρνει τον ασπροπάρη όλο και πιο κοντά στην οριστική του εξαφάνιση από την Ελλάδα. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων εκθέτει τη χώρα διεθνώς, γιατί ακυρώνει τις προσπάθειες για τη διάσωση του απειλούμενου αυτού είδους, αλλά και πετά στο καλάθι των αχρήστων όλα τα χρήματα που επενδύονται εδώ και χρόνια από την ΕΕ και άλλους φορείς για την προστασία της βιοποικιλότητας» λέει ο επιστημονικός συντονιστής του Τομέα Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Θάνος Καστρίτης.

Και καταλήγει: «Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων συνεχίζει να αποτελεί πάγια πρακτική για την ελληνική ύπαιθρο μιας και οι δράστες γνωρίζουν ότι δεν θα υποστούν καμία συνέπεια. Επομένως, δεν μπορεί να γίνεται πια ανεκτή καμία υπεκφυγή ή δικαιολογία από πλευράς της πολιτείας για τον μη εντοπισμό και την τιμωρία τους».
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ,ΤΡΑΤΣΑ ΜΑΧΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!