Φωτογραφίες με γείτονές του που τραβούσε εν αγνοία τους, αποκαλύπτει σε έκθεση ένας Νεοϋορκέζος

Την κυρία που σκύβει φωτογράφισε εν αγνοία της ο νεοϋορκέζος Αρνε Σβένσον

Με τον φωτογραφικό του φακό κατάφερε να τρυπώσει στα διαμερίσματα των γειτόνων του και να τους απαθανατίσει στον προσωπικό τους χώρο. Ο Νεοϋορκέζος Αρνε Σβένσον έκανε τη δουλειά του με τέτοια διακριτικότητα που τα «μοντέλα» του δεν το πήραν ποτέ είδηση.

Μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να εκθέσει τις φωτογραφίες του σε γκαλερί της Νέας Υόρκης και να τις διαθέσει προς πώληση. Αν και φρόντισε ώστε να μην διακρίνονται τα χαρακτηριστικά των προσώπων των ανυποψίαστων γειτόνων του, εκείνοι δηλώνουν εξαγριωμένοι και κάπως τρομαγμένοι.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί όποιος επιθυμεί να τραβάει φωτογραφίες τους γύρω του εν αγνοία τους κι αν αυτό είναι νόμιμο. «Δεν νιώθω ότι αυτή η πράξη αυτή αποτελεί παραβίαση, με την νομική έννοια της λέξης. Αλλά από προσωπικής απόψεως, ξεπέρασε τα όρια» είπε ο Μισέλ Σιλβέστερ που μένει στο κτίριο απέναντι από τον εν λόγω φωτογράφο.

Σε μία φωτογραφία πρωταγωνιστεί ένα ζευγάρι που κάθετε στο σαλόνι του σπιτιού του, φορώντας μόνο μπουρνούζια, ενώ κάτω από το τραπέζι διακρίνει κανείς ότι αγγίζει ο ένας τα πόδια του άλλου. Σε μία άλλη, μια γυναίκα σκύβει για να σηκώσει κάτι από το πάτωμα…

Δεν ήταν δύσκολο για τον Σβένσον να τραβήξει φωτογραφίες, καθώς μπορούσε να διακρίνει τι συνέβαινε στα διαμερίσματα του κτιρίου απέναντι από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη μέσα από τις τεράστιες τζαμαρίες που διαθέτουν.

Οι ένοικοι έχουν πληρώσει δε πολλά εκατομμύρια για αποκτήσουν διαμέρισμα στο εν λόγω πολυτελές κτίριο. Σκέφτονται λοιπόν ότι θα ήταν ενδεχομένως καλό να προχωρήσουν νομικά ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

«Καταλαβαίνουμε ότι όταν μένεις σε διαμέρισμα με τζάμια παντού, θα υπάρχουν και αδιάκριτοι γείτονες που θα κοιτάζουν διαρκώς. Αλλά όταν κάποιος κρατάει φωτογραφική μηχανή, τότε τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά» λέει ο Σιλβέστερ.

Η έκθεση του Σβένσον με τίτλο «The Neighbors (Οι γείτονες)» φιλοξενείται στην γκαλερί Julie Saul στη Νέα Υόρκη. Περίπου 12 φωτογραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων πωλούνται προς 7.500 δολάρια και έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού εξαιτίας της… τόλμης του φωτογράφου.

Ο ίδιος ο Σβένσον δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε επίσημες δηλώσεις σχετικά με τις αντιδράσεις. Σημειώνει ωστόσο στον κατάλογο των έργων ότι «δεν τίθεται θέμα παραβίασης της ιδιωτικής ζωής του άλλου». Νιώθει, όπως λέει, ότι οι γείτονές τους «έστηναν τη δική τους παράσταση στη δική τους σκηνή με την κουρτίνα ψηλά».
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!