Μεσαιωνική τέχνη από τη Σερβία



Επιδιώκοντας να αναδείξει τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία του μεσαιωνικού πολιτισμού της Σερβίας και της Ελλάδας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας φιλοξενεί από χθες μια σημαντική έκθεση για τη «Μεσαιωνική τέχνη της Σερβίας», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου.
Σε αυτήν εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αντίγραφα τοιχογραφιών από σημαντικά σερβικά μνημεία, όπως είναι οι μονές Σοποτσάνη, Γκρατσάνιτσα, Στουντένιτσα κ.ά., καθώς και αμφιπρόσωπες εικόνες, βημόθυρα και αντικείμενα μικροτεχνίας από τον 11ο έως τον 14ο αιώνα, μερικά από τα οποία βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός των συνόρων της Σερβίας.
Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης, στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού και Πληροφόρησης της Σερβίας Μπράτισλαβ Πέτκοβιτς, ο οποίος σημείωσε πως με αυτήν "συνδέεται ο πολιτισμός και η τέχνη των δύο χωρών", η γ.γ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε τον "συμπληρωματικό ρόλο της βυζαντινής τέχνης των δύο χωρών στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού", ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζεται μια νέα σημαντική συνεργασία.
Από τη μεριά της, η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Βελιγραδίου Μπογιάνα Μπρέσκοβιτς είπε πως τα 55 συνολικά εκθέματα αποτυπώνουν τις κυρίαρχες τάσεις της τέχνης της εποχής, που αποτελεί μια σημαντική περίοδο του σερβικού πολιτισμού. Ανακοίνωσε παράλληλα πως την επόμενη χρονιά θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έκθεση για τη βυζαντινή τέχνη της περιοχής του Κάλε, στη νότια Σερβία. Τέλος, πρότεινε τη διεύρυνση της στενής συνεργασίας με το ΒΧΜ, με αντικείμενο την τέχνη της μεταβυζαντινής περιόδου.
Μια ιδέα που η διευθύντρια του ΒΧΜ Αναστασία Λαζαρίδου χαρακτήρισε "εξαιρετική", καθώς "οι συνεργασίες υποστηρίζουν το κοινό μας μέλλον", όπως είπε. Χαρακτήρισε τα εκθέματα σημαντικά, καθώς αναδεικνύουν τις απαρχές του σερβικού κράτους, αλλά και τις στενές του σχέσεις με το Βυζάντιο και με τη Δύση.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληγές που άφησαν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί στα ιστορικά μνημεία της χώρας, ο Σέρβος υπουργός τόνισε ότι χάρη στην UNESCO που έχει υιοθετήσει τέσσερα μοναστηριακά σύνολα, αλλά και τη βοήθεια της Ε.Ε., οι πληγές αυτές μπορούν να κλείσουν.
Η έκθεση «Μεσαιωνική τέχνη της Σερβίας», που φιλοξενείται στο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ από τους υπουργούς Πολιτισμού Μπ. Πέτκοβιτς και Κ. Τζαβάρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Αυγούστου.
ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ,ΚΟΥΚΟΥΡΙΩΤΗΣ Σ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!