Μανθούλης: Με δυσφήμισαν που έπαιξαν την ταινία μου

Με την ταινία του Ροβήρου Μανθούλη, «η κυρία Δήμαρχος» βγήκε στον αέρα η ΕΔΤ (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση) το βράδυ της Δευτέρας. Η προβολή της ταινίας του προκάλεσε την οργή του σκηνοθέτη, ο οποίος σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την ΕΔΤ ως «κανάλι ιερόδουλη» και τόνισε ότι θα κινηθεί νομικά διεκδικώντας αποζημίωση για δυσφήμιση. Ο κ. Μανθούλης μιλώντας στο tvxs.gr ανέφερε ότι δέχτηκε ένα προσωπικό πλήγμα από την προβολή της ταινίας καθώς το όνομά του έχει συνδεθεί με την ιστορία της κρατικής τηλεόρασης. Επίσης, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «δικτατορική» και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, «γνωστό νταή» που είναι ο πλέον «ακατάλληλος για την ελληνική πολιτική». Δηλώνει μάλιστα απαισιόδοξος για την έκβαση των πραγμάτων στην χώρα. Του Νίκου Μίχου
Γιατί αντιδράσατε έντονα και άμεσα;

Έχω συνδέσει το όνομά μου με την ιστορία της ελληνικής εθνικής τηλεόρασης. Η δική μου ιστορία με την ΕΡΤ ξεκινά όταν με φώναξε ο Καραμανλής για να πάρω το Ε.Ι.Ρ.Τ. της χούντας και να το κάνω ΕΡΤ. Ξεκίνησα το έργο αυτό αλλά μετά από κάποιον καιρό παραιτήθηκα και επέστρεψα στην Γαλλία. Στην συνέχεια με φώναξε ο Ανδρέας Παπανδρέου για να πάρω την Υ.Ε.Ν.Ε.Δ. και να την κάνω και αυτή ΕΡΤ. Ανέλαβα να φτιάξω τα κανάλια. Έφτιαξα τα νομοσχέδια. Έχω παίξει ρόλο όσο κανείς σε βάθος χρόνου και σε όλα τα επίπεδα. Με έχουν φωνάξει αρκετές φορές και οι υπάλληλοι της ΕΡΤ για να κάνω κάποια εισήγηση σε ημερίδες. Έχουμε συνεργαστεί και σε συμπαραγωγές.

Ξαφνικά πραγματοποιείται η κατάργηση της ΕΡΤ – μια σφαγή στην ουσία – από ένα δικτατορικό κράτος το οποίο δεν κρύβει πλέον ούτε το όνομά του ούτε τα σχέδιά του για διάφορες πτυχές της ελληνικής ζωής. Η ΕΡΤ ήταν αυτό που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για ότι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Στο κλείσιμο της ΕΡΤ αντέδρασα από την πρώτη στιγμή βρίζοντας τους υπεύθυνους και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όταν είδα, όμως, να βάζουν μια δική μου ταινία αναγκάστηκα να αντιδράσω. Πήραν μια δική μου ταινία για να ξεκινήσουν το πρόγραμμα αυτού του κατάπτυστου καναλιού ώστε να δείξουν πιθανώς στον κόσμο ότι εγώ πέρασα από την άλλη «πλευρά». Έχουν συμβεί αυτά και σε άλλους. Ευτυχώς η ιστορία πήρε πολύ μεγάλη έκταση στον Τύπο και στο διαδίκτυο.

Θεωρείτε δηλαδή ότι ήταν προσωπικό «μαχαίρωμα» δεδομένης και της προϊστορίας σας;

Ναι. Αν έπαιζαν ταινίες μου άλλοι δεν θα ασχολούμουν με το θέμα. Αλλά αυτοί είναι εξυπνάκηδες. Προσπαθούν να δώσουν την εικόνα ότι «εμείς προβάλλουμε και την  άποψη αυτού που δεν μας συμπαθεί». Αισθάνομαι μεγάλη ντροπή για αυτή την κυβέρνηση. Κάνουν παιχνίδια πολιτικά και αισθητικά κακόγουστα.

Θα κινηθείτε νομικά;

Θεωρώ ότι πρόκειται για δυσφήμιση και δυστυχώς ο Μάνος δεν είναι εδώ για να τους κάνει μήνυση. Εγώ, όμως, θα τους μηνύσω και θα ζητήσω αποζημίωση. Δεν είναι δυνατόν πια να παίζονται αυτά τα βρωμερά παιχνίδια εις βάρος των ανθρώπων.

Θα συνεχιστούν τα παιχνίδια αυτά;

Νομίζω πως έχουμε μπει σε μια τροπή των πραγμάτων που δεν με κάνουν να νιώθω καθόλου αισιόδοξος. Φοβάμαι για το πως θα τελειώσει όλο αυτό.

Σας ξυπνά μνήμες από το παρελθόν;

Έχω ζήσει την δικτατορία του Μεταξά, την κατοχή – όπου αγωνίστηκα στην ΕΠΟΝ, την Χούντα από μακριά – τότε δρούσα εναντίον του καθεστώτος που άργησε να πέσει, και στην συνέχεια έκανα ότι μπορούσα για την Ελλάδα - όταν με καλούσαν φυσικά.

Είμαι απαισιόδοξος και φοβάμαι ότι όλα αυτά θα λήξουν πολύ άσχημα. Εκτός και αν προλάβουν να διώξουν τον Σαμαρά! Αν ήταν κάποιο άλλο πρόσωπο, όπως ο Κώστας Καραμανλής ή η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη. Δεν υπάρχουν πολλά πρόσωπα στην Δεξιά, αλλά αυτά τα ελάχιστα που έχουν θα μπορούσαν να τα επιλέξουν καλύτερα. Ο Σαμαράς δεν έχει δείξει τίποτα. Όπου έχει βάλει το χέρι του τα έχει θαλασσώσει.

Η Liberation είχε γράψει για το κλείσιμο της ΕΡΤ ότι εάν είχε συμβεί το ίδιο στην Γαλλία θα είχε γίνει επανάσταση. Εδώ γιατί δεν έγινε;

Γιατί η Ελλάδα έχει συνηθίσει να υποκύπτει συνέχεια. Εδώ Χούντα είχαμε και αντί να γίνει επανάσταση δεν έγινε τίποτα. Αφέθηκαν όλοι να τους πιάσουν και να τους στείλουν εξορία. Κουράστηκε ο λαός από τις μεγάλες επαναστάσεις του παρελθόντος. Δεν έχει δει φως θεϊκό μετά από τις τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει και το κόστος των ανθρώπινων ζωών. Ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν πεθάνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε πολέμους.

Για παράδειγμα, όταν γύρισα από την Αμερική το 53’ – τέσσερα χρόνια μετά την λήξη του εμφυλίου – για να κάνω την θητεία μου στο στρατό, περάσαμε από εξετάσεις. Εκεί λοιπόν βρέθηκα μπροστά σε 4 Αμερικανούς αξιωματικούς. Αυτός είναι ο ελληνικός λαός. Έχει μάθει να είναι υπόδουλος σε ξένους. Είτε οικονομικά είτε αλλιώς.

Ο πολίτης στην Ελλάδα χρειάζεται μια καλύτερη αντιμετώπιση. Μια θαλπωρή. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση κλείνει τα κανάλια και βάζει μαύρο παντού για να βλέπει ο λαός μόνο όσα θέλει η σημερινή εξουσία να προβάλλει. Την εξουσία αυτή δεν την θέλει ούτε η Δεξιά. Δεν γίνεται να είναι όλοι οι δεξιοί τόσο ηλίθιοι! Θεωρώ ότι πολλοί θα αισθάνονται μεγάλη ντροπή.

Άρα δεν ήταν αψυχολόγητη κίνηση το μαύρο;

Όχι. Ήταν μια στρατηγική κίνηση. Έδειξε ποια είναι η πρόθεση αυτών των ανθρώπων που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα. Πρόκειται για νταηλίκι αυτό που βλέπουμε σήμερα. Ο Σαμαράς είναι γνωστός νταής.

Το νταηλίκι αυτό που μπορεί να οδηγήσει;

Ο Σαμαράς είναι ένας εθνικιστής. Θεωρεί ότι είναι απόγονος των Μακεδονομάχων, επειδή η οικογένειά του είχαν δώσει Μακεδονομάχους. Είναι αυτός που έβαλε εμπόδια στο Μακεδονικό τότε που ήταν έτοιμο να λυθεί. Είναι αυτός που έδιωξαν από την κυβέρνηση όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Είναι αυτός που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε πει «αυτόν δεν τον θέλω ούτε να περάσει από την πόρτα μου». Ήταν ο πιο ακατάλληλος άνθρωπος για να έχει σχέση με την ελληνική πολιτική σκηνή.

Το ΕΔΤ πιστεύετε ότι είναι εσκεμμένη παράφραση της ΕΡΤ ή τυχαία;

Για να μπω σε αυτό το άρρωστο μυαλό που έχουν, είναι πολύ πιθανό να θέλησαν να μοιάζει το όνομα με την ΕΡΤ αλλά στην πορεία να κατάλαβαν ότι ήταν λάθος. Ίσως να συνέβαλε σε αυτό και η δικιά μου ανακοίνωση. Όλα αυτά δείχνουν, όμως, την ανοησία. Η πράξη τους η ίδια ήταν ανοησία. Θα πρέπει να ντρέπονται σε όλη τους την ζωή.
tvxs

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!