ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ:Γιορτές και τραγούδια σε λίμνες και ποτάμια

Το νερό... εμπνέει και στις όχθες ποταμιών και λιμνών διοργανώνονται οι πιο κεφάτες και... δροσερές συναυλίες, παράλληλα με αθλητικούς αγώνες, κατασκήνωση και ξεφάντωμα ως το πρωί.

Στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη είναι φέτος αφιερωμένα τα Πρέσπεια, καθώς το 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό της
Στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη είναι φέτος αφιερωμένα τα Πρέσπεια, καθώς το 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό της
Τα «Φεστιβάλ του Νερού» φέρνουν στη Βόρεια Ελλάδα νέους και νέες από όλη τη χώρα που αποζητούν εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης, με σημείο αναφοράς το νερό, αλλά όχι στις πολύβουες παραλίες και στα τουριστικά θέρετρα. Τα Φεστιβάλ αυτά έχουν καθιερωθεί στη νεολαία και συγκεντρώνουν μικρούς και μεγάλους που σπεύδουν με τις σκηνές, τους υπνόσακους και την καλύτερη διάθεσή τους.
Αρδας Εβρου
Ξεκίνησε ως ένα μικρό Φεστιβάλ στο τριεθνές, στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας - Βουλγαρίας και φέτος συμπληρώνει 19 χρόνια. Στις όχθες του ποταμού Αρδα, παραπόταμου του Εβρου, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία κάθε χρόνο στο τέλος Ιουλίου διοργανώνεται μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού με συναυλίες και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων. Από αυτές ξεχωρίζουν οι αγώνες moto cross, beach volley, ιππασίας, 4Χ4, ποδοσφαίρου 5Χ5.
Το Φεστιβάλ του Αρδα ξεκινά στις 24 Ιουλίου, με τα Χάλκινα της Καστοριάς να «ντύνουν» την εναρκτήρια εκδήλωση, ενώ ακολουθούν στην κεντρική σκηνή οι εκρηκτικοί Professional Sinnerz, το ανατρεπτικό δίδυμο Μύρωνα Στρατή - Ησαΐα Ματιάμπα και ο πάντα δυναμικός Στ. Ρόκκος. Την Πέμπτη 25 Ιουλίου θα εμφανιστούν οι Mikro, οι Μπλε και η Ελ. Ζουγανέλη, ενώ νωρίτερα θα γίνει πρωτάθλημα... τάβλι, σκάκι και χαρταετών. Την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα δώσουν συναυλία οι Μέλισσες, ο Γ. Κότσιρας και ο Στ. Δρογώσης. Την ίδια μέρα διοργανώνεται πρωτάθλημα beach volley στις όχθες του ποταμού. Το Σάββατο 27 Ιουλίου, από την κεντρική σκηνή θα περάσουν οι Koza Mostra, η Ελ. Αρβανιτάκη και οι Lava, ενώ στη Νησίδα θα γίνει αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη.
Το 35ο River Party διοργανώνεται από τις 31 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου έξω από το Νεστόριο
Το 35ο River Party διοργανώνεται από τις 31 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου έξω από το Νεστόριο
Η 19η Συνάντηση Νέων Αρδας ολοκληρώνεται την Κυριακή 28 Ιουλίου με μια μεγάλη συναυλία από τους Encardia, τους Κακό Συναπάντημα, τους 48 Ωρες και τον Γ. Αγγελάκα.
River Party
Ούτε ένα ούτε δύο, 35 χρόνια μετρά το River Party του Νεστορίου, στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, στην Καστοριά. Χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα αναμένουν πώς και πώς το μεγαλύτερο μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ της Ελλάδας. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πάνω από 50.000 άτομα στήνουν σκηνές ή φιλοξενούνται σε ξενώνες και καταλύματα στη γύρω περιοχή και παρακολουθούν τις εκδηλώσεις.
Η επιτυχία του River Party είναι τόσο μεγάλη που κατατάσσεται στα 12 σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ του Europe Festival Awards 2012, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τα πρώτα 1.000 πενθήμερα εισιτήρια πουλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από την κυκλοφορία τους ηλεκτρονικά. Το 35ο River Party διοργανώνεται από τις 31 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου σε συγκεκριμένο χώρο έξω από το Νεστόριο.
Την πρώτη μέρα, Τετάρτη 31 Ιουλίου, θα δώσουν συναυλία οι DUB Inc, Σ. Μάλαμας, Γ. Αγγελάκας, Tricky Pony, Γιώργης Χριστοδούλου, C. Roussos. Μουσική, σατιρικά σκετς και πολύ δυνατούς ρυθμούς επιφυλάσσει η επόμενη μέρα, Πέμπτη 1η Αυγούστου, οπότε θα εμφανιστούν οι James, Τζίμης Πανούσης, Υπόγεια Ρεύματα και Θάνος Ανεστόπουλος, Mikael Delta, Π. Μουζουράκης, Burning Sticks.
Την Παρασκευή 2 Αυγούστου από τη μουσική σκηνή θα περάσουν οι Μ. Φραγκούλης, Αλκ. Πρωτοψάλτη, Γ. Χαρούλης, Marieta Fafouti, Minor Project & Sma Rag Da. Σε ρυθμούς ροκ θα κινηθεί το Σάββατο 3 Αυγούστου με τους Β. Παπακωνσταντίνου, Λ. Μαχαιρίτσα, Μπ. Στόκα, Δ. Σταρόβα, Γ. Ζουγανέλη, Μ. Πασχαλίδη, Imam Baildi, Rous. Την τελευταία μέρα, Κυριακή 4 Αυγούστου, θα δώσουν συναυλίες οι Στ. Ρόκκος, Goin'Through, Μίκρο.
Παρ' όχθην Κερκίνης
Στις όχθες της λίμνης Κερκίνης διοργανώνεται το 13ο Οικολογικό Φεστιβάλ «Παρ' όχθην Κερκίνης» από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση πολιτών Κερκίνης «Πρώτα ο τόπος μας».
Από τα μέσα Ιουλίου και για ένα δεκαήμερο θα περάσουν από την κεντρική εξέδρα, με θέα τη λίμνη και τον υγρότοπο της Κερκίνης, γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, ενώ το πρόγραμμα πλαισιώνουν πάγκοι με βιολογικά προϊόντα και περίπτερα από ΜΚΟ.
Η έναρξη του «Παρ' όχθην Κερκίνης» θα γίνει στις 12 Ιουλίου με τον Ν. Ζωιδάκη. Ακολουθούν μία συναυλία αφιερωμένη στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση από το συγκρότημα «Λαϊκή Αγορά» (13/7), ένα αφιέρωμα στον Πόντο με τον Θεόφιλο Πουταχίδη (14/7), η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από τους Σταρτσοβίτες και συναυλία ηλεκτρονικής και πανκ μουσικής από τους Kazoo και τους Summer of Freud (15/7), ραπ και ροκ μουσική από τους Αρχοντας & San God, Flasco Band, XPONIP (16/7).
Ο Δ. Σταρόβας εμφανίζεται με τον μαέστρο και ηθοποιό Γιώργο Χατζή σε μια παράσταση με τίτλο «Ο Γεμιστάνας και οι Κροίσοι» (17/7), ο Διογένης Δασκάλου και οι Monie & Monie Conniente προσφέρουν άφθονο γέλιο, μαζί με τους Baildsa που φέρνουν τσιγγάνικους και βαλκανικούς ήχους (18/7), οι Trendy HooliGuns και ο Γ. Αγγελάκας υπόσχονται «ένα ταξίδι από γιορτή σε γιορτή» (19/7), ενώ ο Γιώργος Αετόπουλος και ο Λεωνίδας Μπαλάφας πειραματίζονται σε γνώριμους ήχους (20/7).
Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 21 Ιουλίου με πολλές συναυλίες.
Πρέσπεια
Με σημείο αναφοράς το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα διοργανώνονται κάθε χρόνο τα Πρέσπεια, οι εκδηλώσεις που φέρνουν στο τέλος Αυγούστου τη Φλώρινα στο επίκεντρο του Πολιτισμού.
Φέτος οι διοργανωτές αποφάσισαν να αφιερώσουν τα Πρέσπεια στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, καθώς το 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό της. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» και θα ξεκινήσουν στις 23 Αυγούστου με φωτογραφικό αφιέρωμα που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας.
Την επόμενη μέρα, Σάββατο 24 Αυγούστου, θα γίνει η κύρια εκδήλωση των Πρέσπειων, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Στο θεατρικό αφιέρωμα τη Μελίνα Μερκούρη θα ενσαρκώσει η Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ στο μουσικό κομμάτι συμμετέχουν η ορχήστρα του Σταύρου Ξαρχάκου και η Ελλη Πασπαλά. Το πρόγραμμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ,ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!