Γαλλία: Το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Μετανάστευσης

Albert Laprade’s pavilion, designed for the 1931 Colonial Exhibition, houses the National Museum on the History of Immigration in Paris. Το Περίπτερο Albert Laprade, που σχεδιάστηκε για την Έκθεση Colonial το 1931, στεγάζει το Εθνικό Μουσείο για την ιστορία της μετανάστευσης στο Παρίσι.

Το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Μετανάστευσης (Cité nationale de l'histoire de l'mmigration), ένοιηξε τις πύλες του για το κοινό το 2007 και βρίσκεται στο ανατολικό Παρίσι, στο πάρκο Bois de Vincennes. Είναι αφιερωμένο στην ιστορία των διαφόρων μεταναστευτικών κοινοτήτων της Γαλλίας και έχει ως στόχο να φέρει μια νέα αντίληψη της  ιστορίας που συνδέει τους μετανάστες με τη Γαλλία.   Η μόνιμη έκθεση συνδυάζει έγγραφα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης video συνεντεύξεις για την ανάδειξη της συμβολής των μεταναστών  στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Γαλλίας.   Υπάρχουν επίσης τακτικές εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών (όπως ο Denis Darzacq, φωτογραφίες όπου παρουσιάζει το ρόλο του street dance στα υποβαθμισμένα προάστια της Γαλλίας ), που αμφισβητούν ορισμένα κλισέ και στερεότυπα.   Με τον τρόπο αυτό το μουσείο υπογραμμίζει την πολυπολιτισμικότητα τησ σύγχρονης Γαλλίας.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι η θέση του μουσείο. Δημιουργήθηκε εκεί όπου βρισκόταν από το 1931 το Μουσείο της αποικιοκρατίας.
Σχεδιάστηκε από τον Albert Laprade, και η  αρχιτεκτονική του είναι επηρεασμένη από τις περιοχές της αποικιακής αυτοκρατορίας της Γαλλίας, που εκτεινόταν  από το Μαρόκο έως την Ινδοκίνα.  Το εξωτερικό ήταν διακοσμημένο με περίτεχνα γλυπτά  από τον Alfred Janniot, με αναπαραστάσεις  εξωτικών ζώων σε συνδυασμό με απεικονίσεις από δραστηριότητες  «ιθαγενών» (αλιεία, συγκομιδή).  Το όραμα της αυτοκρατορίας, συμπληρώνεται μέσα από μια σειρά από πολυτελείς τοιχογραφίες εκθειάζοντας τη γαλλική εκπολιτιστική αποστολή.    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!