Το CineDoc κάνει πρεμιέρα δίνοντας νόημα στους όρους «δημοκρατία» και «φασισμός»

Με δύο επίκαιρα ντοκιμαντέρ ξεκινά τις προβολές του το CineDoc για τη νέα σεζόν, προβάλλοντας μια διαφορετική οπτική γωνία σε όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες επί εικοσιτετραώρου βάσεως στις τηλεοράσεις μας.
Είναι ειρωνικό πως οι δύο προβολές που ανοίγουν το φετινό πρόγραμμα του πάντα ανήσυχου CineDoc είχαν ανακοινωθεί πριν από τα γεγονότα του προηγούμενου Σαββάτο και τη σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Αν, όμως, η πραγματικότητα είναι αυτή που βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της ομάδας του CineDoc που εδώ και χρόνια προτείνει ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο σε μια προσπάθεια να ξεναγήσει το κοινό στις διαφορετικές όψεις ενός κόσμου που φλέγεται, συναρπάζει, απελπίζει και αγωνίζεται, τότε αυτή η συγκυρία ίσως είναι περισσότερο από ειρωνική, απλά αναγκαία.
Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, στην πρεμιέρα του CineDoc για τη φετινή σεζόν θα προβληθούν κατά σειρά τα ντοκιμαντέρ «The Cleaners» του Κωνσταντίνου Γεωργούση και το «Δημοκρατία: Ο Δρόμος του Σταυρού» του Μάρκο Γκαστίν, το πρώτο διάσημο ήδη σε όλον τον κόσμο για την καταγραφή των μελών της Χρυσής Αυγής και το δεύτερο χαρτογραφεί την πορεία τεσσάρων υποψήφιων βουλευτών προς την εκλογή τους στις εκλογές του 2012.
2
Το «The Cleaners» του Κωνσταντίνου Γεωργούση δεν είναι παρά το διάσημο ντοκιμαντέρ με τα μέλη της Χρυσής Αυγής που οι αποτρόπαιες εικόνες μιας ομάδας ανθρώπων που στρέφονται χωρίς αιδώ κατά των μεταναστών, αναζητούν μια Ελλάδα που θα ανήκει μόνο στους Ελληνες και σπέρνουν το μίσος καθώς τα ποσοστά τους ανάμεσα στην ελληνική κοινωνία ανεβαίνουν, έκαναν το γύρο του κόσμου μετά την προβολή του στο Channel 4, αφού πρώτα είχε κάνει την πρεμιέρα του στο IDFA του Αμστερνταμ και με τελευταία πολύ μεγάλη διάκριση το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο. Μετά την προβολή (πρώτη για την Ελλάδα) του «The Cleaners» θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γεωργούση και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρά, συγγραφέα του βιβλίου «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις.
2
Το «Δημοκρατία: Ο Δρόμος του Σταυρού» του Μάρκου Γκαστίν γυρίστηκε κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2012 και ακολουθεί τέσσερις υποψήφιους βουλευτές καθώς αυτοί προετοιμάζονται να μπουν στον Κοινοβούλιο. Ανάμεσά τους, ο Γιάννης Ραγκούσης για το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Κωστόπουλος για τη Νέα Δημοκρατία, η Ρενα Δούρου για το Σύριζα και ο Ηλίας Παναγιώταρος για τη Χρυσή Αυγή, σε ένα οδοιπορικό της κρίσης μέσα από τα μάτια και τα έργα των ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στη συνέχεια - ο καθένας με τον δικό του τρόπο - στα γεγονότα που κορυφώθηκαν με την σύλληψη των μελών της Χρυσής Αυγής. Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Μάρκος Γκαστίν (σε συνεργασία με την Κατερίνα Πατρώνη, τον Χάρη Ραφτογιάννη, τον Χριστόφορο Γεωργούτσου, την Νικολία Αποστόλου και τον Γιάννη Μισουρίδη), προβάλλεται στην Αθήνα στα πλαίσια του CineDοc, έχοντας μόλις περάσει τη φάση της προεπιλογής του Ευρωπαϊκού Βραβείου «PRIX EUROPA 2013», ο νικητής του οποίου θα αναδειχθεί στις 26 Οκτωβρίου στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα, το «Δημοκρατία: Ο Δρόμος του Σταυρού» θα ταξιδέψει και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ, όπως στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στο MEDIMED του Σίτζες στην Ισπανία και στο Φεστιβάλ των Ελευθερίων στις Βρυξέλλες.
info
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013 στις 20.00 / Οι ταινίες προβάλλονται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. / Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ.
ΠΗΓΗ: flix.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!