Richard Dawkins :Συζήτηση αν η επιστήμη ή η θρησκεία θα καταστρέψουν τον πολιτισμό



Ένα από τα θλιβερά γεγονότα της ανθρώπινης ψυχολογίας είναι ότι η γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακό τόσο εύκολα όσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό.   Αν η ανθρώπινη φυλή δεν είχε βρει τον τρόπο να χρησιμοποιεί τη φωτιά, για παράδειγμα, δεν θα υπήρχε  ο κίνδυνος της δράσης των εμπρηστών.
  Αν κάποιοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τους καρπούς της γνώσης για να βλάψουν τους ανθρώπους, θα πρέπει να σταματήσουμε την απόκτηση γνώσεων;  Ακούγεται παράλογο, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που συχνά τίθεται.
  Όταν ο Richard Dawkins , ο εξελικτικός βιολόγος και ειλικρινής άθεος, έκανε μια εμφάνιση στο The Daily Show την περασμένη εβδομάδα  ο Jon Stewart τον ρώτησε: «Πιστεύετε ότι το τέλος του πολιτισμού μας θα είναι μέσα από τις θρησκευτικές διαμάχες ή την επιστημονική πρόοδο; «Η απάντηση, του Dawkins , είναι ίσως και τα δύο.  "Η επιστήμη προβλέπει, με τη μορφή της τεχνολογίας, πχ. τα όπλα,ήταν διαθέσιμη μέχρι τώρα σε λογικές και υπέυθυνες κυβαρνήσεις" δήλωσε ο Dawkins, και αυτά τα όπλα "είναι πιθανό να γίνουν διαθέσιμα σε φανατικούς που πιστεύουν ότι ο Θεός τους απαιτεί από αυτούς να σπέρνουν τον όλεθρο και την καταστροφή. "
 Η συζήτηση κινείθηκε στη συνέχεια, πέρα ​​από θρησκευτικό φανατισμό.  "Η επιστήμη είναι ο πιο ισχυρός τρόπος για να κάνει ό, τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε», είπε ο Dawkins, "και αν θέλετε να κάνετε καλό, είναι ο πιο ισχυρός τρόπος για να γίνει καλά. Αν θέλετε να κάνετε το κακό, είναι ο πιο ισχυρός τρόπος για να γίνει κάτι κακό. "
 Η τελευταία δήλωση του Dawkins απηχεί τα λόγια του Albert Einstein, ο οποίος προειδοποίησε ότι η επιστημονική μέθοδος είναι μόνο ένα μέσο για ένα τέλος, και ότι η ευημερία της ανθρωπότητας εξαρτάται τελικά από  κοινούς στόχους. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!