Θαμμενο για 145 εκατομμυρια χρονια Νερό αρχαίου ωκεανού βρέθηκε κάτω από κρατήρα

Απομεινάρια αρχαίου θαλασσινού νερού που παρέμενε παγιδευμένο κάτω από κρατήρα ηλικίας 35 εκατομμυρίων ετών, υποστηρίζουν ότι βρήκαν Αμερικανοί γεωλόγοι. Οι επιστήμονες ανέλυσαν την αλατότητα υπόγειων υδάτων που βρέθηκαν στον κρατήρα του Κόλπου Τσέζαπικ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προέρχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό της Πρώιμης Κρητιδικής Περιόδου.


Νερό αρχαίου ωκεανού βρέθηκε κάτω από κρατήρα
*Φωτογραφία αρχείου*

Ο Κόλπος Τσέζαπικ, στις όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού, είναι η μεγαλύτερη εκβολή ποταμού στις ΗΠΑ. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει περισσότερα από 166 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε εφτά πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Περισσότερα από 150 ποτάμια και ρυάκια εκβάλλουν στον κόλπο, ο οποίος έχει μέγιστο πλάτος τεσσερισήμισι χιλιόμετρα.

Στην περιοχή του Κόλπου Τσέζαπικ, βρίσκεται ένας τεράστιος κρατήρας, ο οποίος παρέμενε κρυφός, για εκατομμύρια χρόνια, θαμμένος κάτω από άμμο και λάσπη. Μετά την ανακάλυψή του, τη δεκαετία του 1990, διαπιστώθηκε ότι δημιουργήθηκε από έναν φλεγόμενο κομήτη ή αστεροειδή που συγκρούστηκε με τη Γη, πριν από 35 εκατομμύρια χρόνια.

Ο κρατήρας είναι τέτοιων διαστάσεων, ώστε να κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους που έχουν ανακαλυφθεί στις ΗΠΑ και είναι, μάλιστα, ένας από τους ελάχιστους και καλύτερα διατηρημένους ωκεάνιους κρατήρες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Το γεγονός αυτό ώθησε σε πιο εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή.

Νερό αρχαίου ωκεανού βρέθηκε κάτω από κρατήρα
Ο κρατήρας στον Κόλπο Τσέζαπικ εικάζεται ότι δημιουργήθηκε από έναν φλεγόμενο κομήτη ή αστεροειδή που συγκρούστηκε με τη Γη (πηγή: gizmodo.com.au)

Από τις έρευνες εντοπίστηκαν, περίπου ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια, ποσότητες υπόγειων υδάτων υψηλής αλατότητας. Υπήρξαν αρκετές θεωρίες γύρω από την προέλευση του υπόγειου και ιδιαίτερα αλμυρού νερού. Οι περισσότερες από αυτές σχετίζονταν με την προϊστορική σύγκρουση που δημιούργησε τον κρατήρα και τα επίπεδα θέρμανσης που προκάλεσε.

Τώρα, ομάδα ερευνητών της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS), με επικεφαλής τον Ward Sanford, υποστηρίζει ότι, τα υπόγεια ύδατα που βρίσκονται παγιδευμένα στον κρατήρα του Κόλπου Τσέζαπικ, είναι απομεινάρια από το νερό του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού του Κατώτερου (ή Πρώιμου) Κρητιδικού (ECNA).

Σε μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε, στις 13 Νοεμβρίου, στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι επιστήμονες παρουσιάζουν στοιχεία που δείχνουν ότι το θαμμένο νερό είναι ηλικίας, πιθανότατα, 100 με 145 εκατομμυρίων ετών. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι βρήκαν υψηλά επίπεδα χλωριούχων και βρωμιούχων, σημάδια αρχαίου θαλασσινού νερού.

Νερό αρχαίου ωκεανού βρέθηκε κάτω από κρατήρα
Αριστερά: Η τοποθεσία του Κόλπου Τσέζαπικ και με πιο σκούρο πράσινο η λεκάνη απορροής του. Δεξιά: Το σημείο όπου βρίσκεται ο κρατήρας Τσέζαπικ (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/User:Kmusser)

Σημειώνουν, ακόμη, ότι τα επίπεδα αλατότητάς του είναι αντίστοιχα με εκείνα της σχεδόν κλειστής λεκάνης του ECNA. Συγκεκριμένα, το υπόγειο νερό βρέθηκε να έχει μέση αλατότητα, περίπου 70 τοις χιλίοις. Δηλαδή, σχεδόν διπλάσια από το σύγχρονο θαλασσινό νερό, γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενισχύει το επιχείρημά τους ότι πρόκειται για νερό από τον αρχαίο ωκεανό.

Οι ερευνητές της USGS υπογραμμίζουν, επιπλέον, το γεγονός ότι η δική τους μελέτη αναγνωρίζει αρχαίο θαλασσινό νερό επί τόπου και παρέχει μία άμεση εκτίμηση της ηλικίας και της αλατότητάς του, σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες οι οποίες υπολόγιζαν τα παραπάνω εμμέσως, από γεωχημικές και παλαιοντολογικές αναλύσεις σε στερεά υλικά.

Όταν έπεσε στην Αμερική ο μετεωρίτης ή ο κομήτης που άλλαξε δραστικά το τοπίο, “το αρχαίο θαλασσινό νερό διατηρήθηκε σαν μία προϊστορική μύγα σε κεχριμπάρι”, αναφέρει δελτίο τύπου της USGS. Οι επιστήμονες, μάλιστα, πιθανολογούν ότι και άλλα υδάτινα απομεινάρια του αρχαίου Ατλαντικού βρίσκονται σε ιζήματα, κάτω από την επιφάνεια, στα παράλια του σύγχρονου ωκεανού. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!