16 και 17 Νοεμβρίου Παγκόσμιο συνέδριο στο Σίδνεϊ για την επιστροφή των Γλυπτών

Παγκόσμιο συνέδριο στο Σίδνεϊ για την επιστροφή των Γλυπτών
Μελβούρνη, Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπάρι Οφάρελ, ο ομογενής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της ίδιας πολιτείας Γιώργος Σουρής, επιστήμονες από όλο τον κόσμο αλλά και ακτιβιστές πρόκειται να λάβουν μέρος στο δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στις 16 και 17 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο έχει τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citizenship» και οργανώνεται από την Αυστραλιανή Επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών. Όπως δηλώνει ο συντονιστής του, Ντένης Τριτάρης, η εκπαίδευση, ο ακτιβισμός, η οικονομία και τα νομικά - δικαστικά θέματα είναι οι επιμέρους ενότητες του συνεδρίου.

Ειδικότερα, ο κ. Τριτάρης υποστήριξε ότι ο ρόλος της εκπαίδευσης στην κατανόηση της σημασίας του Παρθενώνα για την παγκόσμια κοινότητα και ο ρόλος του μουσείου ως εκπαιδευτικού εργαλείου στον τομέα αυτόν, είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στο πρώτο μέρος του συνεδρίου.

Στη δεύτερη ενότητα, που έχει σχέση με τον ακτιβισμό, θα εξετασθούν οι τρόποι, τα εργαλεία και οι μέθοδοι για καλύτερα αποτελέσματα των δράσεων που γίνονται ανά τον κόσμο για την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ενότητα της οικονομίας, καθώς σ' αυτήν πρόκειται να εξεταστεί ο Παρθενώνας και άλλες αρχαιότητες στο πλαίσιο των εμπορικά προσανατολισμένων, σημερινών κοινωνιών. Δηλαδή ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη της επιστροφής των Γλυπτών για τα εμπλεκόμενα μέρη καθώς, παρά την προφανή ήττα της Βρετανίας σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά ότι μπορεί να έχει και εκείνη θετικά αποτελέσματα.

Ο ρόλος της δικαιοσύνης, τέλος, στην εκστρατεία της επανένωσης των Γλυπτών στον φυσικό τους χώρο είναι ένα επίσης σοβαρό ζήτημα, με την διερεύνηση των στοιχείων, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα σε μία διεκδίκηση μέσω της νομικής οδού.

Στο συνέδριο μετέχουν και οι άλλες επιτροπές για την Επιστροφή των Γλυπτών, ενώ έχει δημιουργηθεί μία ειδική ιστοσελίδα για την ενημέρωση του κοινού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!